Hlavní obsah

Drsný trest! Deset miliónů Žižkov platit nemusí, ale přišel o tři body. Pykají desítky klubů

Aktualizováno

Viktorii Žižkov byly v tabulce druhé ligy odečteny tři body za neuhrazení splatných dluhů vůči Fotbalové asociaci ČR. Stejný trest postihl několik desítek klubů, mezi nimi i lídra ČFL Jirny, další třetiligový celek Vltavín či divizní Chomutov a Přerov.

Foto: Sport.cz

Martin Klán (vlevo) ve svém prvním utkání mezi dospělými.

Článek

FAČR od několika desítek klubů marně vymáhala dlužné částky za sběrné faktury. V listopadu loňského roku těmto klubům etická komise uložila pokutu 15 procent z dlužné částky. Ani to však k nápravě nevedlo, stejně jako lednová výzva. Proto nyní asociace sáhla k razantnějšímu trestu v podobě odečtení tří bodů.

Podle disciplinárního řádu může komise zvolit trest v podobě pokuty do 10 miliónů korun, odebrání bodů nebo vyloučení mužstva ze soutěže.

Viktoria Žižkov, která byla v roce 2014 kvůli finančním problémům přeřazena z druhé ligy do ČFL a následně postoupila zpět, dlužila na dvou sběrných fakturách 111 500 a 103 790 korun. V tabulce FNL po odečtu klesla s 21 body ze sedmé na devátou příčku.

"Neříkám, že jsme neplatili někdy se zpožděním. ale budeme proti tomuhle verdiktu podávat dovolání. Připravujeme to na středu," komentoval pro Sport.cz situaci Jiří Rýva, ředitel žižkovského klubu. "Ten dluh už byl uhrazen a my budeme usilovat o to, aby nám vrátili body. I proto, že úřední deska je ve strašném chaosu."

Naopak Jirny si i po odečtení bodů udržely první příčku v tabulce třetí ligy, před druhou Olympií Hradec Králové však povedou jen o čtyři body. Vltavín spadl ze sedmého místa ČFL na jedenáctou pozici.

"Podali jsme proti tomu verdiktu dovolání, svaz to určitě ještě bude řešit," prohlásil pro Sport.cz Josef Neuberg, šéf Loko Vltavín.

Reklama