Hlavní obsah

Každá zkušenost trenéra posouvá, říká kouč Frťala o působení v Jablonci i Varnsdorfu

Jablonec

Sedmačtyřicetiletý kouč Zdenko Frťala poznal v probíhající sezóně odvrácenou i přívětivou tvář fotbalu. Několik kol před koncem podzimní části byl odvolán z trenérského postu v prvoligovém Jablonci, ale na jaře dostal důvěru ve Varnsdorfu, který přivedl ke klidné záchraně ve druhé nejvyšší soutěži.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zadumaný trenér Varnsdorfu Zdenko Frťala.

Článek

Byť jarní sezóna ještě neskončila, jaké to pro vás ve Varnsdorfu bylo období?

Když jsem tady působil naposledy, obsadili jsme před dvěma lety s varnsdorfským týmem druhé místo, které po sportovní stránce znamenalo postup do první ligy, i když klub od účasti mezi elitou nakonec kvůli nesplnění některých parametrů odstoupil. Letos v zimě jsem přišel k mužstvu, které na tom nebylo nejlépe. O záchranu jsem předtím nikdy nehrál a většinou jsem to ani nesledoval. Mohlo se stát, že chytneme nějakou neúspěšnou šňůru, což nás naštěstí nepotkalo. Ale člověk si musí projít vším, to patří k fotbalu.

Čeho si ceníte nejvíce?

Vyzkoušel jsem si loni od jara do října první ligu v Jablonci. Každé angažmá přináší zkušenosti pro trenéra i pro hráče a posouvá je dopředu. Ve Varnsdorfu jsou fotbalisté v mladším věku, kteří dělají chyby. Bavíme se o tom a čím dřív je budeme společně odstraňovat, tím lépe pro kluky a jejich další kariéru. To, že zvládli jaro, svědčí o jejich mentální síle.

Jak jste se vyrovnávali s nepříliš širokým hráčským kádrem?

Už asi třetí zápas absolvovalo šest hráčů v ohrožení karetního trestu. Navíc máme marodku s pěti stabilními hráči. Ale oba aspekty jsou průvodním znakem fotbalu. Kluci dostávali příležitost ve druhé lize a přál bych si, abychom měli připravených devatenáct fotbalistů. Věřím, že pro ně šance dříve nebo později přijde. Chápou a respektují fakt, že vývoj musí přijít postupně.

Jaký jste si na jaře udělal obrázek o druholigové soutěži?

Nejen první dva, ale možná pět až šest týmů by bylo konkurenceschopných v první lize. Kvalitu i návštěvnost ve druhé lize zvyšují účinkování Olomouce, Baníku Ostrava, Opavy. Tato mužstva táhnou diváky i venku a jejich starty na půdě ostatních klubů byly magnetem pro fotbalové fanoušky.

Reklama