Hlavní obsah

Osmnáctá Vaškova nula znamenala postup. Zvládli jsme to, ale jsem strašně unavený, svěřoval se

Ostrava

Klíčovým mužem baníkovské sestavy byl bezesporu brankář Petr Vašek. Gólman, který po nuceném odchodu z Opavy na jaře loňského roku hledal uplatnění na Úřadu práce, chytil šanci v Ostravě pevně do rukou a osmnácti čistými konty v sezóně přesvědčil, že do starého železa rozhodně nepatří. Zatím poslední nulu přidal v rozhodujícím duelu se Znojmem, který Baník vyhrál 3:0 a zajistil si po roce návrat do první ligy. „Spadl mi kámen ze srdce. Je to za námi, ten úkol, který před námi byl, jsme splnili. Jsem strašně unavený,“ oddychl si Vašek.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Radost ostravských fotbalistů po prvním gólu v utkání proti Znojmu.

Článek

Jste více unavený fyzicky, nebo psychicky?

Je to strašně těžké. Nevím, kolik šancí ještě v životě budu mít něčeho takového dosáhnout. Bral jsem to opravdu hodně vážně a dal jsem do toho úplně všechno, co ve mně je.

I proti Znojmu jste musel vytáhnout jeden parádní zákrok, když na vás šel Njire úplně sám.

Chtěl mi fouknout housle, ale naštěstí jsem tam složil koleno. Jinak jsem je tam měl.

Rozhodl první gól, který jste dali docela rychle?

V tu chvíli z nás všechno spadlo. Kdyby to trvalo delší dobu, asi bychom mohli znervóznět, protože Znojmo je dopředu nepříjemné. Ale nedostali se vůbec do hry, neměli šanci. Celý zápas jsme ovládli.

Jaká byla atmosféra před zápasem. Byli jste nervózní?

Nevím, k čemu bych to přirovnal. Možná k dynamitu. Hořící zápalná šňůra byla týden před utkáním a v neděli to celé bouchlo.

Opava vám dýchala na záda až do úplného konce. Co nakonec rozhodlo ve prospěch Baníku?

Určitě ta dvě vyhraná derby s Opavou (Baník doma zvítězil 3:0 a v Opavě 1:0) a také to, že jsme od Olomouce ani od Opavy nedostali gól a získali v těch utkáních deset bodů. Máme osmnáct nul, tady se není o čem se bavit.

Je osmnáct nul v sezóně váš osobní rekord?

Určitě ano, ale to není jenom o gólmanovi. Je to vizitka celého mančaftu, že je disciplinovaný a dobře brání.

Cítíte osobní satisfakci, že jste Opavu porazil?

V době, kdy jsem odcházel z Opavy, jsem určitě taky udělal chyby, takže ani ne. Na druhou stranu jsem rád, že to v Opavě konečně vzali za správný konec a jsou všichni na jedné lodi. To, že se s námi byli do posledního kola svědčí o tom, že jako klub jsou na dobré cestě něco dokázat.

Kam tenhle úspěch s Baníkem řadíte?

Nepodařilo se mi vyhrát Ligu mistrů ani mistrovství světa, proto je pro mě každý úspěch hodně cenný. To ale není o jednom člověku, je to práce celého kolektivu. Na začátku sezóny jsme sebevědomě řekli, že jdeme za postupem a od prvního kola jsme byli pod tlakem, který vygradoval až v posledním utkání proti Znojmu. Opava se držela chytře v závětří, neměla co ztratit, ale naštěstí jsme ukázali, že tu kvalitu máme a nemluvili jsme do větru.

Těšíte se na ligu?

Těším, ale těžko říct, jestli si ji zahraju. Nejprve si musím dostat do základu. Jsem šťastný, že jsme splnili úkol a jestli se mi podaří přidat další zápasy v první lize, budu jenom rád.

Reklama

Související témata: