Hlavní obsah

Došlo mi, že je to konec. Bývalá hvězda Sparty a Baníku loučení obrečela

Opava

Přestože ho v posledních letech zlobilo zdraví, odchod do fotbalového důchodu 38letý Zdeněk Pospěch dlouho odkládal. Před závěrečným duelem právě skončeného ročníku druhé ligy proti Sigmě Olomouc se ale rozhodl, že svou bohatou hráčskou kariéru uzavře. Na hřiště přišel v doprovodu dcery Nely, a když jej v 90. minutě střídal o generaci mladší Matěj Helebrand, vyprovázel ho ve stoje tleskající vyprodaný stadión. „Je to moje princezna a já ji chtěl mít v takové chvíli u sebe,“ vysvětloval Pospěch.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zdeněk Pospěch z Opavy se loučí s fanoušky.

Článek
Fotogalerie

Jeho poslední střídání se protáhlo, a přestože hosté prohráli 0:2, nezlobili se. Naopak, k potlesku se přidali. „Došlo mi, že je to konec, poslední moment na hřišti, na které se už jako hráč nevrátím. Trochu mě to vzalo," přiznával obránce, který kromě Opavy oblékal dres Baníku Ostrava, Sparty , dánské Kodaně i německé bundesligové Mohuče.

Došlo i na slzy. Plakal i kouč Opavy Roman Skuhravý. „Brečel jsem, protože to jsou momenty, které si budete pamatovat do smrti," řekl trenér. „Až se jednou při skleničce vína otočím zpátky a ohlédnu se za celou kariérou, tak si asi popláču taky," pousmál se Pospěch.

Je to definitivní

Že by své rozhodnutí časem přehodnotil, trojnásobný mistr Dánska a dvojnásobný český mistr s Baníkem a Spartou nepředpokládá. „Je to definitivní. Končím a od této chvíle už nebudu přemýšlet nad tím, že bych se vrátil na hřiště," řekl Pospěch. A kterého okamžiku bohaté kariéry si cení nejvíce? „Těch vzpomínek je spoustu. Mám nepřeberné množství krásných zážitků. Poznal jsem spoustu skvělých lidí a kamarádů. Těžko vybírat," řekl Pospěch

V této sezóně Pospěch odehrál kvůli dvěma operacím kolene pouze šest utkání. Stihl se ale vrátit včas, aby prožil s týmem dva sezónní vrcholy - finále MOL Cupu a bitvu o postup do první ligy. V obou případech ale zůstali Opavané smutní.

„Pro nás ta sezóna byla fantastická, bohužel dvakrát se špatným koncem. Na začátku jara jsme doma dvakrát zaváhali, a to nás stálo postup," řekl 31násobný český reprezentant. „Nicméně je na čem stavět a čeká nás spousta práce. V příští sezóně musíme pořádně máknout, abychom ten kýžený postup vybojovali," naznačil Pospěch, že od fotbalu rozhodně neutíká.

Jen se ze hřiště jako nový sportovní ředitel klubu přesune do kanceláře o několik pater nad hřiště. „Na jednu stranu je škoda, že Zbyňa končí, jeho kariéra ale bude pokračovat v roli sportovního ředitele. Jsem si jist, že bude v nové funkci stejně skvělým, jako byl na hřišti," prohlásil Skuhravý.

Reklama

Související témata: