Hlavní obsah

Ukázali jsme, že nejsme nazdárci z Vítkovic, smál se obránce Mikula

Ostrava

Když na jaře vstupovali do druhé poloviny soutěže, příliš šancí se fotbalistům Vítkovic zachránit druhou ligu nedávalo. V zimní přestávce sice vyměnili trenéra a přivedli několik nových fotbalistů, ztráta sedmi bodů se ale zdála být až příliš velká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační fotografie.

Článek

Vítkovičtí to ale nevzdali. Ke dvěma podzimním výhrám přidali ve druhé polovině sezóny dalších sedm a v posledním kole na hřišti Prostějova výhrou 3:0 dokonali malý fotbalový zázrak. „Měl jsem slzy v očích, když se nám to povedlo. Vůbec se nám nevěřilo, všichni jsme to poslouchali, ale my jsme si 7. ledna na začátku přípravy, kdy přišel nový trenér Ivan Kopecký a vrátil se Roman West, shodli na tom, že budeme táhnout skutečně za jeden provaz. Že to prostě zkusíme," vykládal kapitán MFK Vítkovice David Mikula.

Vítkovice na jaře získali 24 bodů, což je v porovnání s podzimními sedmi body až neuvěřitelné číslo. „Je to nádhera. Myslím si, že tohle se v Česku v profifotbale ještě nestalo. Pro celý mančaft, všechny kluky, trenéry, ale i vedení je to zážitek na celý život. Je vidět, že se dá všechno, když se chce, když poctivě trénujete," přemítal Mikula.

Zlom podle něj nastal ve chvíli, kdy se ve vnitřně se rozkládajícím klubu změnilo vedení. Skončilo představenstvo klubu, odstoupil i sportovní ředitel Marek Pohorelli, kterého nahradil West. Místo trenéra Pulpita, který v polovině podzimu vystřídal Westa, ale s týmem vybojoval jediný bod, přišel nový kouč Kopecký. „Tohle byl podle mě nejdůležitější krok. Mám za to, že to tehdy dostali do rukou správní lidé, navíc se vrátil trenér West, který přivedl pana Kopeckého. Tahle dvojka si úplně nádherně sedla a pohodu přenesla na celý mančaft," říkal Mikula.

V záchranu uvěřil až ve chvíli, kdy se dozvěděl, že Frýdek-Místek prohrál v Ústí nad Labem a sestupuje. „Je to tak, až tehdy jsem opravdu uvěřil. Ale takový ten okamžik, kdy jsme si řekli, že bychom mohli hrát do posledních kol o záchranu, přišel ve 20. kole po výhře ve Varnsdorfu (2:1). Tímto prvním venkovním úspěchem v sezóně jsme to nastartovali," popisoval vítkovický obránce. „Tenhle mančaft na jaře ukázal velký charakter, dokázal, že fotbal hrát umí. Bylo to tak, že jsme měli sedm bodů a všichni si mysleli, že jsme ve Vítkovicích jenom nazdárci, ale na jaře se ukázalo, že druhou ligu může hrát z toho mančaftu každý. Dokázali jsme velkou věc!" radoval se Mikula.

Reklama