Hlavní obsah

Zastupitelé neschválili vstup Ulicha a partnerů do FC Hradec

Hradec Králové

Královéhradečtí zastupitelé neschválili majetkový vstup bývalého fotbalového reprezentanta Iva Ulicha a skupiny na něj napojených tří podnikatelů do městského fotbalového klubu FC Hradec Králové. Primátor Zdeněk Fink (HDK) v úterý na jednání zastupitelstva města řekl, že podnikateli navržená smlouva byla pro město nevýhodná a město bude pokračovat v hledání strategického partnera.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladý František Čech z Hradce Králové během utkání na Spartě - ilustrační foto.

Článek

"Při tvorbě smlouvy partner trval na podmínkách a zárukách, ke kterým zastupitelstvo nechtělo město zavázat. Týkaly se například termínů výstavby stadionu, závazků města k finanční podpoře klubu nebo exkluzivitě a výši nájemného na stadiónu. Tyto podmínky nebyly podle zastupitelů adekvátně vyvážené nabídce a zárukám na druhé straně," uvedl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Na nevyvážené a nevýhodné smlouvy upozornil během jednání zastupitelů také například Martin Hanousek (Změna pro Hradec), který kritizoval, že zastupitelé neměli dostatek času na seznámení s materiály. Monika Štayrová (ANO 2011) kritizovala průběh jednání se zájemcem o vstup do klubu, podle ní například chyběl znalecký posudek na cenu akcií či pronájem stadiónu. Pro Ulichův vstup do fotbalového klubu hlasovalo 10 zastupitelů, 14 bylo proti a sedm se hlasování zdrželo.

Zastupitelé vybrali Ulicha a jeho partnery ze tří uchazečů o vstup do klubu na konci dubna. Obě strany pak jednaly o akcionářské smlouvě. Původně o vstupu mělo hlasovat již květnové zastupitelstvo, hlasování však bylo odloženo kvůli složitým jednání o podobě smlouvy.

Podle dříve zveřejněných parametrů obchodu měli Ulich a jeho partneři za 20 procent v klubu městu zaplatit 3,4 miliónu korun a v první sezóně by na provoz klubu měli dát šest až osm miliónů. K 1. červenci 2018 mohli investoři v klubu získat majoritních 51 procent akcií. Za navýšení podílu měli zaplatit asi 5,3 miliónu korun.

Ulich je bývalý hráč Hradce Králové, působil také ve Slavii Praha či v německé lize. Nyní podniká, je majitelem společnosti M&T kliky. Ulichovými partnery jsou dlouholetý obchodní ředitel fotbalové Slavie Praha a majitel společností Whistler a České loděnice Radek Šenk, dále majitel spediční firmy Kristensson a podporovatel trutnovského fotbalu Roman Kubec a spolumajitel společnosti FV Plast a vlastník a mecenáš fotbalového klubu ve Dvoře Králové nad Labem Georgios Karadzos.

Reklama

Související témata: