Hlavní obsah

Méně známý z rodu Pilíků bojuje v Ústí a věří v návrat do první ligy

Ústí nad Labem

Hektické léto prožil fotbalový záložník Pavel Pilík. Po sestupu Příbrami z první ligy to vypadalo, že bude pokračovat v nejvyšší soutěži v jiných klubech, ale nakonec zakotvil „jen“ v druholigovém Ústí nad Labem. „Nikde není dáno, že se nemohu za půl roku nebo za rok do první ligy vrátit,“ říká Pavel Pilík po rozjezdu aktuální sezóny.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Pavel Pilík se nakonec usadil v Ústí nad Labem.

Článek

Jste mladším bratrem fotbalově známějšího a protřelejšího Tomáše Pilíka, který odešel v létě z Příbrami do Zbrojovky Brno. Jaké jsou vaše vztahy?

Výborné až neskutečné, jak by to mezi bráchy správně mělo být. Všechno řešíme spolu a navzájem si fandíme. V Příbrami měl Tomáš parádní sezónu a jediným kazem bylo, že jsme spadli. Teď jsme každý v jiném týmu, a jediné, čeho litujeme, že tady nemůže být náš táta. Bez něho bychom fotbal nehráli, a pořád na něj myslíme. Vážíme si toho, že díky němu si můžeme vydělávat fotbalem. Každý gól posíláme jemu.

Překvapilo vás, že Tomáš Pilík odešel právě do Zbrojovky Brno?

Ani ne. Měl více nabídek, a navíc se znal s brněnským trenérem Svatoplukem Habancem, který ho trénoval kdysi právě v Ústí, když tam brácha v devatenácti letech hostoval. Možná, že i tyto okolnosti rozhodly o jeho přestupu. Brácha má těžký úkol nahradit v Brně Pavla Zavadila.

Prý nechybělo mnoho a mohli jste se s bratrem sejít i v Brně!

Nebo jsem taky mohl být v Karviné. Absolvoval jsem tam čtrnáctidenní zkoušku. Odehrál jsem dva celé zápasy bez střídání. A po pravdě dodnes nevím, proč to nevyšlo a co za tím bylo. Pořádný důvod jsem nedostal. Ukázali mi i byt a odjel jsem domů s tím, že to klaplo. Za dva dny bylo všechno jinak. Volal mi brácha, že by mě chtěli v Brně. Cestoval jsem tam a stihl jeden trénink a jeden zápas za Zbrojovku. A pak přišlo Ústí nad Labem. Nacestoval jsem za krátkou dobu hodně kilometrů po všech koutech České republiky.

Takže jste se smířil s druhou ligou v Ústí. Jaké máte ambice?

Nikde není psáno, že když někdo bude hrát dobře za Ústí, že se nemůže vrátit nebo dostat do první ligy. Ostatně, Ústí mi doporučoval i brácha s ohledem na rodinu. V Příbrami jsem za necelé dvě hodiny. Doma navíc hrajeme v pátečních termínech, takže mohou nastat volné víkendy. Tomáš má jedenáctiměsíční holčičku a já desetiměsíční dcerku a naše maminy budou rády, když nás uvidí.

Jak jste spokojen se svou dosavadní pozicí v ústeckém kádru?

Trenér mě bral s tím, že bych měl nahradit Pavla Moulise, který se vrátil po hostování do Sigmy Olomouc. Jako krajní záložník se snažím o góly a přihrávky na ně. Chtěl bych být platný hokejovou mluvou řečeno v kanadském bodování, abych sbíral body za branky a asistence. Jsem rád, že jsem dal první gól Ústí v sezóně a přispěl k vítězství 2:1 nad Sokolovem.

Sledujete z Ústí dál první ligu? Třeba v sousedních Teplicích působí váš nedávný příbramský spoluhráč Jan Rezek.

Honza je výborným parťákem do kabiny. Dlouho jsem neviděl takového srandistu a baviče jako je on. Poznal jsem ho i jako špičkového fotbalistu, který má Teplicím určitě co dát. Vím, že tam Honza Rezek kdysi začínal kariéru a přeji mu to. Budu mu fandit, ať se mu v lize daří, stejně jako bráchovi v Brně (úsměv).

Reklama

Související témata: