Hlavní obsah

Střelci v bundeslize ve starých kolejích

PRAHA

Říká se, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Stará pravda nemusí platit úplně stoprocentně. Pokud jde o tabulku střelců letošního ročníku bundesligy, je to stejný pohled jako v květnu roku minulého. Na čele se usadil Miroslav Klose, útočník Werderu Brémy. V sobotním důležitém utkání s Herthou Berlín se během prvního poločasu trefil hned dvakrát, a to ještě přenechal pokutový kop spoluhráči Diegovi. KOMENTÁŘ JAROMÍRA BOSÁKA

Článek

Pro Kloseho to byl třetí "doppelpack" (tedy dva góly během jednoho utkání) v letošním bundesligovém ročníku. Úspěšnou hlavičkou a střelou pravou nohou zaokrouhlil počet vstřelených branek na deset. Dostal se tak o jeden gól před Panteliče, kanonýra právě Herthy, který nemohl ve vzájemném zápase nastoupit. V patnácti utkáních si připsal Klose deset gólů. Navazuje tak na minulou sezónu, kdy uzavřel ligovou sezónu na pětadvaceti gólech v šestadvaceti utkáních, o patnácti asistencích nemluvě.

Miroslav Klose, to je vpravdě střelecký úkaz. Rodák z polské Opole dokonale využil všech genů, které podědil po svých rodičích. Otec byl sám velmi dobrý profesionální fotbalista, s nímž rodina odešla z Polska do Francie a následně do Německa, maminka více jak osmdesátkrát reprezentovala svoji zemi v házené - zřejmě odtud pramení Kloseho skvělý výskok a vynikající hra hlavou. Svět se o této dovednosti mohl dostatečně přesvědčit na světovém šampionátu před čtyřmi lety.

Klose dal pět branek a všechny hlavou. To se zatím nikomu jinému nepodařilo. Pětigólový účet uzavřel i na domácím turnaji v létě. Jako druhý v historii, po fenomenálním peruánském střelci Cubillasovi, si připsal na dvou po sobě jdoucích šampionátech pět úspěšných zásahů. Letos to navíc stačilo i na trofej pro nejlepšího střelce šampionátu.

Do Německa v šesti letech

Budoucí velký fanoušek Kaiserslauternu se definitivně do Německa přestěhoval ve svých šesti letech. Na polské kořeny ovšem nezapomíná. Konečně, narodil se jako Miroslaw Kloze, dodnes mluví perfektně svojí mateřštinou a s Lukasem Podolskim vytvořil během nedávného mistrovství světa jeden z nejlepších "polských" útoků historie. Poláci se snažili přemluvit Kloseho k reprezentování jejich země ještě na konci devadesátých letech minulého století, ale neuspěli.

Byl to ovšem kultivovaný rozchod, Klose je v Polsku stále velmi respektovaný a není náhoda, že v Lize mistrů je nejčastěji vysílaným mužstvem na polském území právě Werder Brémy. I v Polsku tedy budou velmi zvědavi, jestli potvrdí formu i v úterý a pomůže nějakým gólem na Nou Campu vyřadit z Ligy mistrů slavnou Barcelonu.

Reklama

Související témata: