Hlavní obsah

Gólový stoper v bundeslize

PRAHA

Událostí šestnáctého bundesligového kola je bezesporu střelecké představení Brazilce Nalda v utkání ve Frankfurtu. Nebylo by to nic tak extra divného, kdyby byl Naldo útočníkem. Jenomže vytáhlý chlapík hraje na místě středního obránce. KOMENTÁŘ JAROMÍRA BOSÁKA

Článek

Výkon Nalda byl výjimečný i proto, že každý gól byl vstřelen jiným způsobem. Už ve třetí minutě se dostal za záda frankfurtských kolegů a v situaci jeden na jednoho bezpečně prostřelil brankáře Prölla. Radost brémským za pár vteřin odfoukl vyrovnáním Russ. Ale ve dvanácté minutě se prosadil Jensen a chvilku před poločasem se znovu radoval Naldo.

Tentokráte zavěsil pro něj typickým způsobem. Naskočil si na rohový kop, využil svou takřka dvoumetrovou výšku a hlavou upravil skóre na dvougólový rozdíl. Hned po příchodu z kabin se Naldo dočkal třetího zásahu. Nekompromisně napálil míč z volného přímého kopu a zařadil se tak mezi velmi slušné  bundesligové střelce. Pět branek na šestnáct kol, co by za to někteří útočníci dali. Domácí stačili sice snížit po střele Kyrgiakose, ale Vranjes a v poslední minutě Diego stanovili konečné skóre na 2:6.

Brémy letos potřetí nastříleli soupeřům šest branek, v úhrnu už jejich bilance reprezentuje pětačtyřicet úspěšných zásahů, tedy takřka tři góly na utkání. Zajímavý je i ten fakt, že ve Frankfurtu naložili domácím  hráči Werderu půltucet gólů, aniž se trefil jediný útočník. I to svědčí o způsobu hry a efektivitě brémského mužstva. Trenéra Schaafa a jeho svěřence může jen mrzet, že tak sebevědomý výkon jako v sobotu nepodali v úterý v Barceloně. Ale rozdíl mezi Eintrachtem a "Barcou" je mnohastupňový.

V Gladbachu se fotbal nehrál

Moc důležité utkání se hrálo v Mönchengladbachu. K souboji o přežití přijel Mainz. Fotbal se nehrál, to spíš kopaná. Není divu, s ofenzívou si netyká ani jeden tým. Domácí Gladbach před utkáním osmkrát v řadě nevyhrál a podle statistik si vypracoval vůbec nejméně šancí v bundeslize, Mainz venku ještě vůbec nevyhrál a na tři body už čekal jedenáct zápasů. Velkou naději domácím přinesla sedmnáctá minuta, po hrubce gólmana Wetkla nastřelil útočník Borussie Kahé obránce hostí Demirtase a od něj se míč odrazil za brankovou čáru.

Když už se zkušený trenér Heynckess radoval z ideálního vývoje, minutu před koncem vyrovnal hlavou Jovanovič. Ani jednomu týmu tato remíza nijak výrazně nepomůže, bod je málo pro oba. Zůstávají v suterénu tabulky a navíc - obě negativní série pokračují i nadále. Jedinou malou útěchou pro hosty může být, že Jovanovič dal gól Mainzu na hřišti soupeře po více jak devíti hodinách hry...

Reklama