Hlavní obsah

Zajímavý bundesligový poločas

PRAHA

Zimní přestávka už začala, alespoň co se fotbalu týče, i v Německu. Po sedmnácti odehraných podzimních kolech je víceméně jasné, že do hry o titul, eventuelně o příčky zajišťující účast v Lize mistrů, bude promlouvat pětice klubů. Werder Brémy, Bayern, Stuttgart, Schalke a Hertha. Další si budou muset nechat zajít chuť. KOMENTÁŘ JAROMÍRA BOSÁKA

Článek

Jako lídr přezimuje tým z Brém. Pomohlo tomu i nedělní vítězství nad Wolfsburgem. Pravda, útočníci vyšli tentokráte naprázdno, bylo to trochu střelecké trápení, které podtrhl neproměněnou penaltou Diego. Jenže v mužstvu z hansovního města drží kanonýrskou formu stoper Naldo. Před týdnem dal tři góly, tentokráte rozhodl deset minut před koncem bombou z volného přímého kopu o výhře 2:1.

Brémy tak zakončily podzim ze sedmačtyřiceti vstřelenými góly na kontě. Je to impozantní číslo, ale ne rekord. Ten byl vytvořen před dvaceti lety a zastavil se na rovné padesátce. Držitelem je, pochopitelně, Werder Brémy. Tehdy se současný kouč Schaaf proháněl ještě kolem postranní čáry jako klasický pravý obránce pod dohledem trenérské legendy Otto Rehhagela.

Největším konkurentem Brém bude určitě Bayern. Má velmi dobrý kádr, v čele se spolehlivými střelci Makaayem a Pizarrem. Oba dali při pohodovém vítězství na hřišti v Mainzu po gólu a dostali se tak na devět, respektive šest branek. Makaay se tak dotáhl na rozdíl jediného gólu na vedoucí střelecké duo Pantelič - Klose.Tentokráte se Bayernu nestalo to, co ho sráží často zpět, totiž ztráta bodů se slabšími týmy.

Bayern chce v zimě posilovat

Jako by zaměstnanci bavorského klubu mívali problémy s motivací a koncentrací na utkání s méně atraktivními soupeři. Trenér Magath bude chtít v zimě kádr ještě o jednoho až dva hráče posílit. Už proto, že napevno počítá s postupem do dalších fází Ligy mistrů. A to i přes to, že los postavil do únorových kol Bayernu do cesty Real Madrid.

Sám jsem zvědav, jakou formu si přinesou do jara mladíci ze Stuttgartu a Herthy Berlín. Trenéři Veh a Götz se vydali cestou zabudovávání mladých nadějných (a proto docela levných) hráčů a zatím se tento způsob vyplácí. I když se oba týmy nevyhnuly poměrně velkým výkyvům v kvalitě předváděné hry. Stuttgartské může mrzet, že se po výborném úvodu zasekl střelec Gomez a k osmi gólům už žádný nepřidal. V dresu Herthy se jako spolehliví zakončovatelé ukázali Pantelič (10) a Jimenez (5).

Na Schalke bylo klasicky hodně živo v zákulisí. Po několika rozpačitých výkonech už chtěla část představenstva odvolávat trenéra Slomku. Závěr půlsezóny ale dal zapravdu kouči a minimálně na pár týdnů bude klid. I díky brance Bajramoviče v utkání v Bielefeldu je Schalke hodně nahoře a může snít svůj mistrovský sen.

Reklama

Související témata: