Hlavní obsah

Místo oslav zahalil Kamerun smutek

Radostné očekávání fanoušků Kamerunu, kteří se chystali oslavovat vytoužené vítězství nad Kolumbií na Poháru FIFA, se během okamžiku změnilo v obrovský smutek. Místo bujarého veselí ulice hlavního města Yaoundé přikryl zármutek poté, co se Kamerunci dozvěděli o smrti záložníka Marka-Viviena Foea.

Foto: ČTK

Marc-Vivien Foe

Článek

Obyvatelé chudé africké země, pro něž je fotbal jednou z mála životních radostí, byli šokováni. Plačící fanoušci se na ulicích podle agentury AP srocovali do skupin a tiše hovořili o národní tragédii. Smrt jedné z reprezentačních hvězd po semifinálovém utkání Poháru FIFA považují za stejné neštěstí, jako by zemřel prezident.

"Foeova smrt je ta nejhorší zkušenost, kterou jsem během svého života jako trenér i jako fotbalista zažil," řekl zlomený Jean Paul Akono, bývalý trenér kamerunské reprezentace. "Foe byl nejupřímnější, nejvzornější a nejuctivější hráč, jakého jsem kdy trénoval a který dokázal splnit vysoká očekávaní," dodal se slzami v očích.

Šmicer: Vždycky jsme našli chvíli na kus řeči

V šoku byl po čtvrtečním tragickém úmrtí Marca Viviena Foeho i český fotbalista Vladimír Šmicer, který se s kamerunským reprezentantem spřátelil při společném angažmá ve francouzském Lensu.

"Je to ještě čerstvé, nečekané, šok a strašná škoda... Před čtyřmi lety nečekaně odešel můj bývalý spoluhráč Zdeněk Jánoš, teď Marc. V takových chvílích jsou slova zbytečná," řekl tichým hlasem nynější hráč Liverpoolu Šmicer. "Nechápu, jak se to mohlo stát. Marc byl vždycky fyzicky skvěle připravený," dodal český reprezentant.

Ve francouzském Lensu společně strávili tři sezóny a před pěti lety se radovali ze zisku ligového titulu. "Marc byl skvělý kluk, vycházeli jsme spolu moc dobře a hlásili se k sobě i teď v Anglii. Po každém vzájemném zápase jsme si chvilku na pokecání vždycky našli," poznamenal Šmicer.

Redknapp: Foe byl ve skvělé kondici

Zdrcen byl i Foeův bývalý spoluhráč z Olympigue Lyon, francouzský brankář Gregory Coupet. "Byl to neobyčejný muž. Jako velký bratr," plakal po druhém semifinálovém zápase, v němž vychytal Francii výhru 3:2 nad Tureckem.

Čest vzdal Foeovi i bývalý trenér West Hamu Harry Redknapp, jenž hráče přivedl do Anglie za 6,8 miliónu dolarů a šestnáct měsíců na něho spoléhal. Podle něho byl Foe vždy fyzicky nesmírně fit.

"Je to hrozný šok. Byl to tak statný a silný chlap. Nikdy jsem neviděl nikoho v lepší kondici. Byl to tak příjemný kluk, skvělá osobnost," vzpomínal zaraženě Redknapp, jenž nyní bude novým trenérem Patricka Bergra v Portsmouthu.

Přestup do United byl na spadnutí

Podle Redknappa byl Foe všude nesmírně oblíbený. "Všichni ve West Hamu ho milovali. Stačilo podívat se na reakce francouzských fotbalistů, když se ve čtvrtek řadili před hymnami, abychom viděli, jak oblíbený mezi fotbalisty byl," dodal s tím, že velký zájem o Foea měl Alex Ferguson. Trenér Manchesteru United chtěl Kamerunce získat do svého mužstva a dohoda prý byla na spadnutí.

Letošní sezónu Foe odehrál v konkurenčním Manchesteru City, který ho získal na hostování z Lyonu. Vedení klubu bylo zprávou zničeno. "Všem spoluhráčům bude hrozně chybět. Nejen jako fotbalista ale i jako přítel," řekl předseda klubu John Wardle.

Reklama

Související témata: