Hlavní obsah

Šéf MOV dorazil do Prahy

PRAHA

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge přicestoval do Prahy ke 115. zasedání MOV, které rozhodne o pořadateli zimní olympiády v roce 2010. Kandidátskými městy jsou Salcburk, jihokorejský Pchjongčchang a Vancouver.

Foto: www.chinadaily.com

Předseda MOV, Belgičan Jacques Rogge.

Článek

"Před námi je řada běžných úkolů, ale především jedno velmi důležité a s napětím očekávané rozhodnutí o pořadateli zimních olympijských her v roce 2010," zdůraznil předseda MOV na krátkém brífinku s novináři krátce po příletu. Na pražském letišti v Ruzyni přivítal vzácného hosta šéf Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Rogge se při chůzi opíral o berle, aby co nejvíce šetřil zraněný kotník na levé noze.

Jednat se bude i o medailích pro Neumannovou

Vedle volby hostitele XXI. Zimních olympijských her čekají představitele MOV jednání ohledně budoucnosti olympijských her, jejichž rozsah začíná nabývat gigantických rozměrů.

Na dotaz ČTK, zda se výkonný výbor bude v Praze zabývat rovněž kauzou dopingu ruských běžkyň na Hrách v Salt Lake City, Rogge ujistil, že i tato otázka přijde na program jednání. Na výsledek čeká Kateřina Neumannová, která by mohla získat po diskvalifikaci soupeřek další cenný kov.

Vytížený belgický funkcionář se v Praze sejde také s prezidentem republiky Václavem Klausem, premiérem Vladimírem Špidlou a primátorem hlavního města Pavlem Bémem.

Místo OH bude vybráno ve středu

Zasedání MOV se koná od 1. do 4. července v hotelu Hilton, kde také ve středu v odpoledních hodinách bude oznámeno dějiště ZOH v roce 2010. Obří akce s rozpočtem více než 50 miliónů korun si vyžádá rozsáhlá bezpečnostní opatření, neboť na jednání dorazí také politické celebrity, mezi jinými monacký princ Albert, britská princezna Anna a velkovévoda lucemburský Jindřich.

Jednašedesátiletý Rogge je v české metropoli ve funkci prvního muže MOV poprvé. Krásy Prahy mohl obdivovat již v roce 1994, kdy přijel jako šéf Evropských olympijských výborů. Bývalý jachtař a ragbista hovořící plynně pěti světovými jazyky vystupuje jako nesmiřitelný odpůrce dopingu a korupce. V čele MOV působí od 16. července 2001, kdy v Moskvě nahradil doživotního čestného předsedu Juana Antonia Samaranche.

Reklama