Hlavní obsah

Mistři světa? Co na tom. Reprezentační trenér s jejich službami rázně skoncoval

Berlín

Rázný tah! Fotbalové Německo má téma k diskusím. Tři dlouho prakticky nedotknutelná esa se už neobjeví v reprezentaci. Alespoň tedy pokud ji povede v poslední době neúspěšný kouč Joachim Löw. Do nových časů, věří, že pro jeho tým výrazně lepších, se chystá vkročit bez tria mistrů světa z roku 2014. Thomas Müller, Jerome Boateng a Mats Hummels z Bayernu mají v národním týmu utrum.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Německý obránce Mats Hummels během tréninku před utkáním kvalifikace MS 2018 s Českou republikou.

Článek

Pro německá média je to mimořádné sousto. Rozloučení se zkušenou trojicí je ale podle Löwa součástí nutných změn v reprezentaci. Fanoušci se těžko vyrovnávali s rychlým koncem šampionů na MS v Rusku. Pak nijak neoslnili ani v Lize národů, dokonce bez většího odporu prosvištěli z elitní kategorie o stupínek níž. Mluvilo se o možném koci Löwa, ale ten ve funkci přežil.

"2019 je pro německý národní tým rokem nového začátku," uvedl teď Löw, jenž hráčům a představitelům Bayernu vysvětloval své rozhodnutí osobně. "Poděkoval jsem jim za mnoho úspěšných, mimořádných a jedinečných společných let," dodal kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Marek Suchý (vpravo) a Thomas Müller z Německa.

Konec tří hráčů Bayernu přišel nečekaně i kvůli tomu, že se nejedná o žádné přestárlé veterány. Útočníkovi Müllerovi, jenž odehrál rovných 100 reprezentačních zápasů, je devětadvacet let, obráncům Boatengovi (76 utkání) a Hummelsovi (70) jen o rok víc.

"Chceme položit základy pro budoucnost. Mužstvo musí dostat novou tvář a mladí hráči budou mít potřebný prostor k tomu, aby se prosadili. Nyní musejí převzít zodpovědnost oni," řekl Löw. Už dříve uvedl, že nepočítá ani s jinou dřívější oporou Sami Khedirou z Juventusu.

Německo zahájí kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 24. března na půdě Nizozemska, s nímž domácí remízou 2:2 uzavíralo na podzim vystoupení v Lize národů. O čtyři dny dříve sehraje přípravný zápas se Srbskem.

Reklama