Hlavní obsah

Bundesliga vrcholí, čtyři týmy bojují o titul, dvanáct o udržení

PRAHA

Během víkendů bude svedeno opět nespočet bitev na zeleném pažitu, které o něco odtajní řešení tabulkových tajenek evropského fotbalu. Nejde samozřejmě jen o místa nejvyšší, ale i o místa v evropských pohárech pro příští rok. V Německu, lize našich západních soupeřů, je o víkendu na programu devětadvacáté kolo, které může přiblížit k titulu jednoho ze čtyř současných kandidátů, nebo také výrazně postrčit k sestupu Borrusii Mönchengladbach.

Článek

Šest kol chybí do konce německé bundesligy. Souboj o titul bude nicméně ještě velmi zajímavý. O post nejvyšší se ucházejí čtyři kandidáti, které jsou za sebou vyrovnáni v pravidelném dvoubodovém rozestupu zatím takto: Schalke, Werder Brémy, Stuttgart, Bayern Mnichov.

Fotbalisté Schalke nastoupí na hřišti předposlední Mohuče, která ztrácí pouhý bod na nesestupové pozice. Vzájemné zápasy těchto týmů končí pravidelně vítězstvím domácích, na podzim zvítězilo Schalke rozdílem třídy 4:0. Oba týmy tedy mají o motivaci postaráno.

Druhý Werder Brémy se představí po čtvrtečním postupu do semifinále Poháru UEFA přes nizozemský Almaar na hřišti také sestupem ohroženého týmu. Bývalý klub Tomáše Rosického a Jana Kollera Borussia Dortmund přivítá druhý tým tabulky v situaci, kdy má na čtrnáctém místě náskok pouhých dvou bodů na momentálně sestupující Bielefeld.

Třetí Stuttgart a čtvrtý mnichovský Bayern odehrají naopak své zápasy 29. kola před vlastním publikem. Do Stuttgartu zajíždí desátý Hannover s Jiřím Štajnerem, do Allianz Arény zavítá Leverkusen, který ve čtvrtek nedokázal proklouznout mezi poslední čtyři v Poháru UEFA, stopku mu vystavila španělská Osasuna Pamplona. Bayern naopak vypadl s AC Milán ve čtvrtfinále prestižní Ligy mistrů.

V předehrávce hostí poslední Mönchengladbach Hamburk  

V páteční předehrávce přivítá Borussia Mönchengladbach v existenčním utkání Jarolímův Hamburk, který po sérii dobrých výsledků v posledním kole prohrál na vlastním hřišti se Stuttgartem 2:4 a zkomplikoval si opět cestu do klidného středu tabulky. Domácí jsou s pětibodovou ztrátou na posledním místě a k tomu, aby se zachránili potřebují bezpodmínečně bodovat. Proti stejnému mužstvu přitom Borussia dokázala naposledy vyhrát před více než třemi roky.

Norimberk, v kádru s českými reprezentačními záložníky Galáskem a Polákem, srdnatě bojuje o příčky zaručující evropské poháry pro příští sezónu. Tentokrát jim budou stát v cestě dvanácté Cáchy. Vzájemný podzimní souboj skončil remízou 1:1, když se o vedoucí branku hostujícího Norimberku postaral bývalý kapitán Česka Tomáš Galásek. Cáchy své poslední dva bundesligové zápasy proti Dortmundu a Stuttgartu prohrály při celkovém skóre 2:7.

Ve zbývajících zápasech hostí Bielefeld souseda tabulky z Frankfurtu a v tuhém boji o udržení se pokusí zopakovat tříbrankové podzimní vítězství z hřiště soupeře. Sousedé z tabulky se střetnou i v Chotěbuzi, kam zavítá Wolfsburg. V tomto zápase se ale bude bojovat o možnost ataku na pohárové příčky, vzhledem k tomu, že se utká sedmý celek s osmým. Poslední klání uvidí diváci v Bochumi, kam přijede berlínská Hertha i s novým koučem Heinem, který v týdnu nahradil odvolaného předchůdce Götze.

Reklama

Související témata: