Hlavní obsah

Stuttgart může po 15 letech slavit titul

Fotbalové soutěže v Anglii, Itálii a Francii mají o svých letošních šampiónech jasno, v sobotu nového vládce pozná i německá bundesliga, další z pětice elitních evropských soutěží. Nejblíže k titulu má po 15 letech čekání Stuttgart, kterému v posledním kole doma stačí porazit průměrnou Chotěbuz, případně za jistých okolností i remizovat.

Foto: REUTERS/Michael Dalder

Fotbalisté Stuttgartu mohou po patnácti letech získat titul v německé Bundeslize

Článek

Zbytky teoretických nadějí ale ještě živí i Schalke 04, kterému se však zřejmě stane osudnou jeho nečekaná prohra z minulého kola ve vestfálském derby v Dortmundu.

Jedno je jisté, v bundeslize po dvou letech skončí panování Bayernu Mnichov, který se letos krčí až na čtvrtém místě. Na první příčku si už dělají nárok jen Stuttgart a Schalke. "Ale o titulu rozhodlo vlastně už minulé kolo, Stuttgart si takovou šanci už těžko nechá ujít,“ uvedl záložník Bochumi Filip Trojan. Právě jeho tým do mistrovských dostihů výrazně promluvil, když na konci dubna doma zdolal v té době vedoucí Schalke a v minulém kole naopak podlehl Stuttgartu, který dokázal otočit nepříznivě se vyvíjející duel.

Trojan: Stuttgart si to už pohlídá

„Titul bych sice přál Schalke, protože jsem tam dlouho hrál a dodnes v Gelsenkirchenu bydlím, ale oni si to prohráli sami. Zase měli titul na dosah, během sezóny si vybudovali velký náskok, ale psychicky to nezvládli podobně třeba jako před šesti lety,“ připomněl Trojan dramatický konec sezóny 2000/2001, kdy Schalke připravila o vítězství v bundeslize vítězná trefa mnichovského Bayernu v Hamburku těsně před závěrečným hvizdem.

Ve Stuttgartu je všechno připraveno na sobotní velkou slávu, domácí VfB má na dosah pátý titul v historii. Tým z města mercedesů má jedinečnou šanci ukončit patnáctiletý "mistrovský" půst.

Pokud Stuttgart na svém stadionu nad Chotěbuzí zvítězí, nemusí se už na nic ohlížet a velký stříbrný talíř pro bundesligové šampióny pozvednou nad hlavy jeho hráči. Domácím ale může stačit i remíza, pak ale musí doufat, že Schalke neporazí Bielefeld o čtyři branky. V tu chvíli by totiž mužstvo z Gelsenkirchenu mělo o jeden gól lepší skóre než Stuttgart. „Ale to už je opravdu velká teorie. Stuttgart si to doma už všechno pohlídá,“ uvažoval Trojan.

Reklama

Související témata: