Hlavní obsah

Mistrovský titul v německé lize získali fotbalisté Stuttgartu

STUTTGART

Novými mistry německé bundesligy se stali fotbalisté Stuttgartu, kteří v sobotu v posledním kole porazili Chotěbuz 2:1 a v čele tabulky udrželi dvoubodový náskok před Schalke. Tomu nepomohla ani výhra nad Bielefeldem. Stuttgart tak získal pátý titul v historii, v lize triumfoval po 15 letech. Na trůnu vystřídal fotbalisty Bayernu Mnichov, kteří letos skončili až čtvrtí.

Článek

Stuttgart šel do posledního kola s dvoubodovým náskokem před Schalke a průměrná Chotěbuz pro něj neměla představovat vážnější problém. Hosté však zápas nevypustili, přestože již neměli o co hrát, a dokonce se dostali do vedení. Radu na malém vápně tečoval střelecký pokus svého spoluhráče a překonal bezmocného brankáře domácích Hildebranda. V tu chvíli mělo k titulu nakročeno Schalke, které vedlo nad Bielefeldem.

Ovšem Stuttgart zabojoval a využil toho, že obránci Chotěbuzi nevykrývali při rohovém kopu hranici pokutového území. Hitzlsperger odtud třikrát vystřelil a vždy nebezpečně, ujal se však až jeho čtvrtý pokus, kdy se hned z voleje opřel do Pardova centru a nechytatelnou střelou vyrovnal. Po změně stran navíc vstřelil vítěznou branku Khedira a zajistil svému týmu očekávané oslavy.

Schalke před zápasem vědělo, že musí porazit Bielefeld alespoň o čtyři branky, aby mohlo pomýšlet na titul. Pak by totiž skončilo před Stuttgartem, pokud by jejich konkurent remizoval. Schalke se tak od začátku pustilo do mohutného útoku, který vyústil v rychlé branky Lincolna a Altintopa.

Kučera zmírnil porážku na Schalke  

Pak však domácím vyschl střelecký prach, naopak hosté v nastavení snížili, když se pravačkou prosadil český obránce Radim Kučera. Schalke tak vyhrálo pouze 2:1 a potvrdilo konečné druhé místo před Brémami. Ty uspěly na hřišti Wolfsburgu, kde se dvakrát prosadil střídající švédský útočník Rosenberg.

Obhájce titulu z posledních dvou sezon Bayern Mnichov letos zklamal, a tak se chtěl fanouškům omluvit alespoň povedeným výkonem v zápase se sestupující Mohučí. To se mu především díky vydařené osmiminutovce povedlo a nakonec zvítězil 5:2.

Hosté se drželi do 30. minuty, než bezbrankový stav zrušil paraguayský střelec Santa Cruz. Za další tři minuty zvýšil veterán Scholl, který se loučil s kariérou, a povedenou pasáž zakončil Van Bommel. Po změně stran se oba soupeři prosadili ještě dvakrát a Bayern tak potěšil fanoušky vysokou výhrou.

Do druhé ligy také Cáchy a Mohuč 

Pátou pozici, zajišťující účast v Poháru UEFA, udrželi hráči Leverkusenu díky výhře nad Dortmundem. Na Norimberk, který také díky brance slovenského reprezentanta Mintála zvítězil 3:0 v Hannoveru, zbyla šestá příčka. Za Norimberk odehrál celé utkání Tomáš Galásek, Jan Polák se na hřiště dostal v 56. minutě. Jiří Štajner v dresu domácích odehrál 68 minut.

Poslední kolo rozhodlo také o tom, že Mönchengladbach doprovodí do druhé ligy Mohuč s Petrem Rumanem v sestavě a také Cáchy. Ty propadly v Hamburku, kde po dvou brankách Oliče a Sorina prohrály 0:4.

BUNDESLIGA - 34. kolo:
Bayern Mnichov - Mohuč 5:2 (30. Santa Cruz, 33. Scholl, 38. Van Bommel, 63. Karimi, 74. Pizarro - 55. Amri, 75. Feulner), Frankfurt - Hertha Berlín 1:2 (61. Streit - 47. Boateng, 87. Pantelič), Hamburk - Cáchy 4:0 (15. a 27. Olič, 54. a 87. Sorin), Hannover - Norimberk 0:3 (54. Mintál, 62. Engelhardt, 90.+1 Banovič), Leverkusen - Dortmund 2:1 (45. Kiessling, 54. Rolfes - 79. Smolarek), Mönchengladbach - Bochum 0:2 (25. Dabrowski, 80. Wosz), Schalke - Bielefeld 2:1 (11. Lincoln, 16. Altintop - 90.+1 Kučera), Stuttgart - Chotěbuz 2:1 (25. Hitzlsperger, 63. Khedira - 19. Radu), Wolfsburg - Brémy 0:2 (54. a 87. Rosenberg).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články