Hlavní obsah

Brankář Drobný bude hrát za Herthu Berlín

BERLÍN

Český gólman Jaroslav Drobný zůstane v německé bundeslize, ale čeká ho stěhování z Bochumi do Berlína. Vybrala si ho tamní Hertha, s níž v úterý odpoledne někdejší mistr Evropy v kategorii do 21 let podepsal tříletou smlouvu. ČTK to řekl fotbalistův agent Pavel Zíka z agentury Sport Invest.

Článek

Kariéra sedmadvacetiletého brankáře nabrala na jaře nečekaný obrat. Po zranění a odchodu z anglického Fulhamu a hostování v Haagu byl ještě v zimě bez angažmá a jen trénoval se svým bývalým řeckým klubem Panionios. Do Bochumi přišel jako náhradník, ale šanci skvěle využil. Odchytal celé jaro, svému klubu pomohl z pásma ohrožení až na osmé místo a vzbudil zájem konkurence. Ze souboje několika německých klubů vyšla vítězně Hertha.

Drobný ji zaujal v jarním vzájemném utkání, v němž podal vynikající výkon a dokonce chytil Panteličovi penaltu. Ambiciózní berlínský klub se podle německého tisku rozhodoval mezi Drobným a Jensem Lehmannem, jemuž v Arsenalu končila smlouva. Německý reprezentant se ji však rozhodl prodloužit a Hertha sáhla po českém brankáři.

Drobný připustil, že měl dilema, zda právě berlínská nabídka je ta nejlepší. "Měl jsem i další možnosti, třeba z Řecka. Jenže jsme si s agentem řekli, že tam se mohu vrátit vždy, teď se pokusím prosadit v Hertě," uvedl Drobný v telefonickém rozhovoru pro ČTK.

Má za sebou vydařený půlrok v Bochumi. "Bylo to fajn období. Jejich přáním byla záchrana a nakonec jsme jen na skóre neproklouzli do Intertota," připomněl brankář neobyčejný vzestup klubu v druhé polovině sezóny.

Drobného snem je reprezentace 

Teď by se rád prosadil také v ambiciózním klubu, který má každoročně pohárové ambice. Zapomněl tedy na volání z řecké ligy, v níž se cítí jako doma i proto, že tam má stále mnoho přátel a jeho oblíbeným klubem zůstává Panionios, který patří svými podmínkami hned za aténské velkokluby.

Navíc má v Řecku velkou část příbuzných, protože se tam stačil během svého angažmá oženit. "Je to můj současný domov a s manželkou ani nepřemýšlíme, že bychom se později natrvalo usadili někde jinde. Do Čech jezdíme už pouze na návštěvu mých rodičů a za kamarády," vysvětlil gólman, který kdysi působil ve dvojici s Petrem Čechem v jednadvacítce.

I když už se cítí doma v Řecku, sní o tom, že jednou dostane šanci v českém národním týmu. Jeho ambice nemusí zůstat nevyslyšeny, vždyť vedle Čecha působí v týmu Karla Brücknera gólmani-třicátníci. "Nebudu říkat, že bych si toho nepovažoval, to by byla velká čest. Ale nemohu se trápit, když to nebude vycházet. Všechno je na rozhodnutí trenéra, který určuje pravidla. 'Čechína' si ohromně vážím, on bude reprezentační jedničkou ještě dvanáct třináct let," ocenil kvality svého kamaráda.

Pokud se Drobný prosadí ve špičkovém bundesligovém klubu, bude mít k reprezentaci významně nakročeno.

Reklama

Související témata: