Hlavní obsah

Kaufman hledá angažmá, návrat do Česka neplánuje

TEPLICE

Sedmou sezónu v Německu završil český fotbalový útočník Jiří Kaufman postupem do první bundesligy s týmem Karlsruhe, jehož dres ale v novém ročníku s největší pravděpodobností už oblékat nebude. Momentálně si hledá nové angažmá.

Článek

„Návrat do nejvyšší soutěže po devíti letech byl pro celý klub obrovskou událostí. Odpovídaly tomu i velkolepé oslavy na náměstí, triumfální jízda po městě a nadšení fanoušků. Excelovali jsme celou sezónu a jsem rád, že jsem se na tom také podílel. První půlrok jsem měl bohužel problémy s krčním obratlem, ale v jarní části jsem dal pár gólů a přidal i několik nahrávek,“ řekl Právu 28letý forvard. Pochvaloval si, že na zápasy v Karlsruhe chodilo průměrně pětadvacet tisíc diváků.

V kádru vítěze druhé bundesligy byl jediným Čechem. „Ale nijak mi to nevadilo. Dokážu se rychle aklimatizovat, zvykl jsem si na tamní prostředí a nedělám rozdíly, jestli hraji doma nebo v cizině. Rád vzpomínám na angažmá v Hannoveru, když tam současně působili i Jirka Štajner a Honza Šimák. O nich se hodně psalo v různých souvislostech, ale já nedal bulvárním novinářům šanci. Cítím se lépe někde v ústraní. Jsem spíše klidnější a rodinnější typ. Proto mi vyhovovalo i působení v Chotěbuzi,“ líčil Kaufman.

Nedávné dny trávil v Teplicích u svého mladšího bratra Josefa Kaufmana, obránce severočeského klubu. „Viděl jsem pár tréninků domácího celku i jeho poslední zápas s Ostravou. Pepovi budu držet palce i na mistrovství Evropy jedenadvacítek. Určitě má na to, aby šel brzy do zahraničí. Ale nechci mu radit a své plány s ním ohledně přestupu do ciziny asi spřádají i Teplice. Pepa není nějaký skvělý technik, nebo kreativní hráč, ale využívá jiné vlastnosti, které jsou v moderním fotbale důležité. Se svou zarputilostí, bojovností a důrazem by se jistě uplatnil i v Německu,“ přemítal Kaufman.

Podle německých médií s ním Karlsruhe neprodloužilo smlouvu. Jaká bude jeho fotbalová budoucnost? „Během čtrnácti dní se musím rozhodnout, co dál. Každopádně ale hodlám pokračovat v cizině, kde se mi moc líbí. Zatím nevidím smysl v tom, abych se vracel do české ligy. To by muselo být něco výjimečného,“ povídal útočník, který jako mladík hrál za Lázně Bohdaneč a Drnovice, s nimiž dokráčel až do Poháru UEFA.

Reklama

Související témata: