Hlavní obsah

Fotbalista Šimák podepsal smlouvu s německou Jenou

Fotbalista Jan Šimák přestupuje ze Sparty Praha do německého druholigového klubu Carl Zeiss Jena. Podle webových stránek Sparty Praha už osmadvacetiletý záložník v novém působišti podepsal dvouletý kontrakt, tiskový mluvčí tuto informaci potvrdil. Šimák už v Německu působil v letech 2000 až 2003, kdy hrál za Hannover a Leverkusen.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Jan Šimák si kryje míč před hráčem Slavie.

Článek

"Po devatenácté hodině dorazil na Spartu fax, ve kterém německý klub vyjádřil souhlas s podmínkami přestupu, a kontrakt byl tak definitivně uzavřen," řekl Lukáš Přibyl, ředitel komunikace Sparty na internetových stránkách pražského klubu.

Podle německé agentury DAP se Šimák v pátek vyváže ve Spartě ze smlouvy a o den později už nastoupí v posledním přípravném zápase Jeny před začátkem sezony. Soupeřem německého týmu bude shodou okolností český tým SIAD Most. Odstupné za někdejší hvězdu druhé bundesligy se má pohybovat kolem 400 000 eur (přes 11 miliónů korun).

Sparta s Šimákem už nepočítala

Šimákův odchod je logickým vyústěním jeho situace ve Spartě, neboť už nebyl ani zařazen do letní přípravy s prvním týmem pražského klubu a dostal povolení vyjednávat o odchodu. Velmi o něj usilovalo St. Pauli, ale se Spartou se nedomluvilo na odstupném, a tak nakonec získalo na stejný post jeho krajana Trojana.

Jena sice také nejdříve požadovala pouze hostování, ale nakonec se rozhodla akceptovat dohodu. Sparta na Šimákově odchodu vedle odstupného vydělá i tím, že se zbaví jednoho z nejvyšších platů ze všech hráčů současného kádru.

Někdejší hvězda Hannoveru přišla do Sparty před třemi lety z Leverkusenu po téměř sezonní nečinnosti způsobené potížemi s alkoholem a hráčskou vášní. Ani na Letné se však Šimák nevyvaroval potíží, proto nějaký čas strávil i v odvykací léčebně. Od té doby sice nemá podobné problémy, ale je už pouze stínem talentovaného hráče. Po jarní prohře ve Zlíně ho vyřadil trenér Michal Bílek kvůli špatným výkonům do rezervy, z níž se vrátil až na ligový finiš, kdy Sparta měla potíže s řadou zraněných hráčů.

V české lize včetně svého někdejšího působení v Blšanech odehrál Šimák 109 utkání, vstřelil 17 branek a jednou nastoupil i za reprezentaci. Na Letné se stal dvojnásobným českým mistrem a dvakrát se radoval z vítězství v Poháru ČMFS.

Reklama

Související témata: