Hlavní obsah

Galásek: Cítím se dobře a ještě o rok si chci oddálit fotbalový důchod

Tomáš Galásek se stal kapitánem v německém týmu 1. FC Norimberk a chystá se podepsat s klubem novou smlouvu. "V tomto klubu v posledních letech platí, že kapitán po roce odchází, to bych chtěl změnit," řekl mimojiné český reprezentant v rozhovoru pro deník Právo. Dále vyprávěl také o dosavadní přípravě Norimberka, nebo pozici brankáře Jaromíra Blažka a dalších krajanů.

Článek

Dostal jste od trenéra Meyera v přípravě pořádně zabrat?

Nebylo to tak strašné. Do přípravy jsem jako reprezentant nastoupil o týden později, protože jsme měli delší sezónu. Moc jsem toho dohánět nemusel. Důležité je, že jsem si v době volna doléčil zranění břišních svalů.

Takže už jste fit?

Ve čtyřiatřiceti letech může fotbalista těžko říct, že je úplně fit. Spíš to budu formulovat tak, že vím, co dělat, abych svůj zdravotní stav nezhoršoval.

Měl jste tedy v přípravě nějaké úlevy?

Měl, ale nechtěl bych, aby to vyznělo, že Galásek se mohl flákat. Vůbec ne. Při dvoufázovém tréninku jsem šel odpoledne do posilovny a trénoval břišní a zádové svalstvo. Trenér mi dal volnou ruku v tom, že jsem si určité fáze přípravy mohl přizpůsobit tak, abych neriskoval zranění. V tomhle směru je velice rozumný, chce mě zdravého. Mám ale natrénováno to, co spoluhráči, a jsem na sezónu připravený.

Byl Norimberk na nějakém zahraničním soustředění?

Celou přípravu jsme strávili v Německu, měli jsme tu dvě delší soustředění, ale do zahraničí jsme nejeli.

Nebudou vám chybět zápasy se silnějšími soupeři?

Tak to vůbec ne. Hráli jsme v rámci letního Ligového poháru se špičkou bundesligy, to jsou určitě dost silní soupeři.

Kdy začíná v Německu sezóna?

Příští neděli hrajeme úvodní kolo Německého poháru a o týden později začínáme bundesligu.

Bude Norimberk na podzim ještě silnější než na jaře, kdy vyhrál Německý pohár?

Podle mne určitě bude, protože přišlo několik nových hráčů a konkurence především ve středové řadě je veliká. To však neznamená, že musíme hrát o titul. Samozřejmě všichni uděláme všechno pro to, abychom zopakovali minulou sezónu nebo konečný výsledek ještě vylepšili.

Jaká je v klubu pozice gólmana Jaromíra Blažka?

Velmi dobrá. Myslím si, že bude jedničkou, a divil bych se, kdyby sezónu v brance začal někdo jiný. Jeho největším konkurentem je ale hrdina pohárových zápasů Klever. Je to silný konkurent, ale Bláža se představil v dobrém světle, má respekt u spoluhráčů i oni chtějí, aby chytal jako jednička. Už zvládá základní herní pokyny v němčině.

Co ostatní čeští fotbalisté v Norimberku?

Marek Nikl je momentálně zraněný a mám dojem, že s ním kouč už moc nepočítá. Jan Polák bojuje o základní sestavu a má na to, aby se do ní dostal. Těžké to mají i slovenští hráči. Jak už jsem řekl, konkurence je obrovská.

Byl jste zvolen kapitánem 1. FC Norimberk…

Mně se do toho moc nechtělo. Respekt na hřišti jsem měl i bez pásky. Jenže za mnou přišel trenér, že po odchodu brankáře Schäfera nikoho vhodného nemá a spoluhráči v demokratickém hlasování také rozhodli o mně. Tak jsem tu pásku nakonec vzal, i když jsem po ní nikdy netoužil.

Vy jste kapitán od narození, vzpomenete si, kde všude jste pásku nosil?

Něco na tom je, protože zatím všude, kde jsem byl. V několika mužstvech Baníku včetně prvoligového týmu, kde jsem patřil k nejmladším. Dělal jsem pak kapitána v Tilburgu i Ajaxu, i když jsem se tehdy bránil, že jsem v tomto slavném klubu krátce. Také to tam nějak vyšlo, že v situaci, která tam byla, trenér nikoho vhodnějšího neměl a spoluhráči mi pásku v hlasování obrazně řečeno navlékli. Po roce jsem ji teď dostal v Norimberkru. Pásku jsem nosil i v reprezentační jednadvacítce a také několikrát v áčku.

V čem vidíte svoje předpoklady pro tuto funkci?

Já po ní opravdu netoužím. V Norimberku jsem chtěl v klidu dohrát. Ale asi mě trenéři a spoluhráči berou jako výraznou osobnost. Pokud se mám hodnotit, což dělám nerad, pak to možná bude v mém přístupu k fotbalu a chování na trávníku i mimo něj. Vždycky se snažím dělat vše pro mužstvo, nic nešidím, ze své pozice na hřišti tým diriguji a nedělá mi problém poradit mladým spoluhráčům.

Na jak dlouho máte v Norimberku ještě smlouvu?

Na rok, ale připravena je nová, do léta 2009. Ještě o rok si chci oddálit fotbalový důchod, takže se chystám ji podepsat. To vypovídá všechno i o tom, že se cítím dobře a v Norimberku jsem spokojený. V tomto klubu v posledních letech platí, že kapitán po roce odchází, to bych chtěl změnit. A nebo třeba dám pásku někomu jinému, ale určitě chci hrát, dokud na to budu mít.

Reklama

Související témata: