Hlavní obsah

Nádhera a splněný sen, říká Šimůnek o angažmá ve Wolfsburgu

PRAHA/WOLFSBURG

Ze Šimůnka, který dvacítce jako kapitán pomohl ke stříbrným medailím, je vycházející hvězda českého fotbalu a především za astronomických 150 miliónů korun nová akvizice německého Wolfsburgu, kde v pondělí podepsal čtyřletý kontrakt.

Článek

"Je to nádhera, takový splněný sen každého kluka," řekl v telefonickém rozhovoru s ČTK Šimůnek krátce po podpisu smlouvy v bundesligovém klubu. Dvacetiletý stoper má ještě teď trochu zamotanou hlavu z rozruchu kolem své osoby. Když loni hostoval v Kladně, byl anonymním hráčem.

Po světovém šampionátu v Kanadě se ale všechno radikálně změnilo. Šimůnek byl jednou z hvězd mistrovství a hned po návratu jej sparťanský kouč Michal Bílek zařadil do základní sestavy. A teď po něm sáhl Wolfsburg.

"Ještě mi to asi všechno úplně nedochází," uvedl Šimůnek. "Ale než jsme odjeli do Kanady, tak jsem opravdu myslel na to, kam půjdu na hostování v české lize. Místo toho jsem v Německu. Je to pořádný frmol, jsem z toho takový nesvůj," řekl Šimůnek. "A těch 150 miliónů, co za mě měl Wolfsburg zaplatit? Radši na to ani nemyslím, je to neskutečné," uvedl k sumě, která z něj společně s Tomášem Řepkou dělá nejdražšího českého obránce všech dob.

Zdravotní prohlídka a pak podpis smlouvy

O zájmu Wolfsburgu se Šimůnek poprvé dozvěděl minulý čtvrtek, v sobotu už ani nezasáhl do zápasu Sparty v Plzni, aby velký přestup náhodou nezhatilo zranění. V neděli už v doprovodu Jiřího Rosického, který spolupracuje se Šimůnkovým manažerem Pavlem Paskou, mířil do Německa. V pondělí podstoupil důkladnou zdravotní prohlídku a odpoledne podepsal čtyřletou smlouvu.

"Ty zdravotní testy byly hodně dlouhé, proklepli mě od hlavy až ke kotníkům, kontrolovali srdce a na kole jsem prošel i zátěžovým testem," popisoval Šimůnek, který si vzápětí vyzkoušel i nový dres se svojí oblíbenou šestkou. V úterý ráno už bude s týmem poprvé trénovat. "Všechno to je hodně rychlé. Naštěstí jsem se aspoň v neděli dopoledne stihl jít rozloučit za klukama na Spartu. Byl jsem rád, když mi všichni ten přestup schvalovali," uvedl Šimůnek, který v rozhodování hodně dal i na rady svého otce, také bývalého fotbalisty.

Nechci sedět na lavičce

Šimůnek je rád, že neodchází do velkoklubu, kde by měl jen malou možnost prosadit se. Wolfsburg je podle něj ideální pro první zahraniční angažmá, těší jej i to, že si ho výslovně přál trenér Felix Magath. "Nebude to možná tak velký skok, ale určitě tady nemám nic jistého. Hlavně se tady musím prosadit a pravidelně hrát, aby pro mě to angažmá mělo nějaký význam," prohlásil Šimůnek s tím, že vysedávání na lavičce, byť za lukrativních podmínek, by jeho dalšímu vývoji nijak nepomohlo.

Na bundesligu se Šimůnek těší a doufá, že rychle dostane i šanci v základní sestavě. "Teď se nějací stopeři zranili, tak záleží na trenérovi, jestli mi dá šanci. Já bych do toho klidně šel. Bundesliga je výborná soutěž, ale člověk se zase nesmí bát. Už na šampionátu v Kanadě jsem si ověřil, že se dá hrát i proti klukům z velkých klubů," uvedl Šimůnek.

Pomoci má Džeko i Rosický

Nyní se chce v novém působišti co nejrychleji aklimatizovat, spoléhá i na bosenského útočníka Edina Džeka, který do klubu přišel v červnu z Teplic. Ale hodně mu má pomoci především Rosický, bratr reprezentačního kapitána a záložníka Arsenalu Tomáše.

"V pondělí si s Jirkou Rosickým nejprve musíme sednout a sepsat, co všechno je tady potřeba zařídit. Jsem rád, že tady se mnou teď někdo bude, ale pak si už musím poradit sám," řekl Šimůnek, který se nebojí jazykové bariéry. V útlém věku několik let žil ve Švýcarsku, kde hrál jeho otec. "V tu dobu jsem německy uměl výborně, ale pak jsme se vrátili do Prahy a já měl na škole spíš jen angličtinu. Takže teď musím němčinu zase oprášit, ale když jsem dnes poslouchal při jednáních lidi z klubu, tak jsem už něco rozuměl," uvedl

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články