Hlavní obsah

Modrobílá lavina Herthy Berlín smetla mistrovský Stuttgart

Je sobota krátce po obědě. Poklidné odpoledne narušují skupinky postav oblečené v modrobílých barvách. Co chvíli se ozve skandování "Hertha" a nad hlavu vystřelí klubová vlajka nebo šála. Do výkopu úvodního duelu nové bundesligové sezóny v Berlíně právě zbývají dvě hodiny a fotbaloví nadšenci se začínají chystat na velkolepé divadlo.

Článek

Hned v prvním domácím utkání se totiž jejich miláčci na Olympijském stadionu postaví úřadujícímu šampionovi ze Stuttgartu a budou chtít napravit prohru z úvodního kola ve Frankfurtu.

Zatímco český fanoušek má ve zvyku dobíhat do hlediště na poslední chvíli, ten německý věnuje zápasu celé odpoledne. Výkop je v půl čtvrté, ale už od jedné hodiny míří k branám areálu hloučky lidí. Rodiny s dětmi, party kluků i postarší manželé. U stadiónu hlídkují stovky strážníků, opodál stojí několik desítek policejních aut.

U stánku se suvenýry se tvoří dlouhý had, na odbyt jdou hlavně praporky. Pár metrů odsud se směje skupinka hostujících fanoušků a zvedá tři prsty na znamení, kolik že jejich tým vyhraje. Uklidní je až hromové "Hertha, Hertha". Do začátku schází půlhodina, poslední opozdilci pospíchají od nedaleké stanice metra. Každý má naspěch, nikdo nechce přijít o příchod svých oblíbenců na trávník.

Po prohrané první půli přichází velký obrat

Našlapaná tribuna za brankou se vlní v rytmu hudby, když v tom všichni hlasitě zaburácí a vítají obě jedenáctky. Mezi nimi i českého brankáře Jaroslava Drobného, který se rozhlíží po ochozech stadiónu. Takhle zaplněný ho vidí poprvé, od květnového přestupu z konkurenční Bochumi si na Olympijském stadiónu soutěžní zápas ještě nezahrál.

Početní převahu domácích příznivců solidně zaplněný "kotel" hostí hned od úvodu zdárně eliminuje. Stuttgart totiž začíná, jak se na mistra sluší, a Herthu nepouští za polovinu. Po čtvrthodině napřáhne německý reprezentant Thomas Hitzlsperger a Drobný se k tyči natahuje marně. Za chvíli český brankář tak tak stihne odkopnout nepovedenou malou domů Chaheda a pak musí hodně rychle na zem, aby dosáhl na pokus Meiry.

V 51. minutě se ochozy více než sedmdesátitisícového hlediště rozbouří. Lucio padá po kontaktu s Pavlem Pardem a sudí ukazuje na penaltu. Za pár sekund již většina z 46 a půl tisíce fanoušků jásá a zuřivě mává vším, co má po ruce. Modrobílé peklo se naplno rozjíždí, "kotel" za brankou jako jeden muž skáče a zpívá.

Radost z vítězství si užívá i brankář Drobný

Za chvíli si ovace vyslouží i Drobný, který rychlým skluzem stihne zabránit rohovému kopu. Hráči Herthy ožívají, Stuttgart vyklízí střed hřiště. V 67. minutě si na roh Lucia naskočí Malik Fathi a aréna vybuchne podruhé. Drobný zvedne ruce nad hlavu, radostně si povyskočí a poklepe na břevno. Stadión se opájí nadšením, diváci společně s hlasatelem několikrát vyvolávají úspěšného střelce.

Z jedné části hlediště se ozývá "Hertha", druhá odpovídá "BSC". A když pak domácí miláček Solomon Okoronkwo rozvlní síť za Raphaelem Schäferem potřetí, fanoušky zachvátí euforie. V opojení je i Drobný, který zuřivě zatíná pěsti a řve radostí. Vzápětí ještě stačí napomenout své beky za chvilkový nedůraz v bránění a pak už spěchá se svými spoluhráči pod vroucí "kotel", kde ho s tisícovkami těch nejvěrnějších poprvé čeká oslava bundesligového vítězství.

Modrobílá lavina je v sedmém nebi, i s pomocí svých fanoušků si vyšlápla na mistrovský Stuttgart. "Diváci nám po penaltě hodně pomohli, je perfektní, když spolu hrají tým i obecenstvo," pochvaloval si na tiskové konferenci po zápase domácí trenér Lucien Favre. Berlín může slavit, fanoušci jsou jako u vytržení. "Chceme být mistry, chceme být mistry," hulákají na celé kolo dva mladíci, vydatně posílení místním pivem Berliner. Jeden mistr už padl, ten minulý.

Reklama

Související témata: