Hlavní obsah

Zelenáč zničil hattrickem sen o odplatě a fanoušci Dortmundu šíleli

Radek Malina (Augsburg)Sport.czPrávo

Dvakrát vedli o dva góly, teprve jako čtvrtý tým německé nejvyšší soutěže dokázali favorizovanému Dortmundu vstřelit tři branky. Přesto fotbalisté Augsburgu v sobotní strhující bitvě s vestfálským obrem inkasovali pět gólů jako v prvním vzájemném duelu sezony a museli se smířit s prohrou 3:5. Hattrickem do sítě domácího brankáře Tomáše Koubka se zaskvěl debutující Erling Haaland.

Foto: Puchner Stefan, ČTK

Hvězda BVB burcuje fanoušky. Devatenáctiletý norský útočník Erling Haaland v soutěžní premiéře za Dortmund třikrát překonal brankáře Tomáše Koubka.

Článek
Fotogalerie

Bundesliga se o víkendu rozjela po čtyři týdny trvající pauze. Augsburg prožil skvostný závěr podzimu. Ze tří domácích duelů vytěžil devět bodů a měl skóre 9:1. Z posledních sedmi utkání před vánoční pauzou vyhrál pět a prohrál jediný.

I proto se k WWK Aréně hrnou už hodinu a půl před výkopem tisíce lidí. Kapacita 30 660 diváků je vyprodána. Mnozí se davem proplétají na kolech, těm ostražitějším je pod cyklistickými přilbami vidět čepice s logem Augsburgu. Jiní na bezpečnost nedbají, a ještě při příjezdu ke stadionu točí nad hlavou klubou šálou, aby náležitě dali najevo, k jakému týmu chovají náklonnost.

Kol jsou na speciálním vyhrazeném parkovišti stovky. „Nemají problém s dopravní zácpou, navíc se vyhnou starostem s parkováním. A je jasné, že když nemusí po utkání za volant, fotbal si mohou náležitě vychutnat i s pivem a cestou domů ještě vyvětrají," vypočítává důvody nezvyklé a velmi oblíbené přepravy fanoušků k utkání Koubek, který v Augsburgu působí od loňského srpna.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Hvězda BVB slaví. Norský útočník Erling Haaland v soutěžní premiéře za Dortmund třikrát překonal brankáře Tomáše Koubka.

Debut v nejvyšší německé soutěži absolvoval právě s Dortmundem. Na jeho hřišti inkasoval pět branek (1:5). Během podzimu se však v bundeslize zabydlel, čtyřikrát vychytal čisté konto a přispěl k razantnímu vzestupu Augsburgu.

V sobotu je ze tří Čechů ve službách bavorského klubu jediný v základu. Obránce Marek Suchý a záložník Jan Morávek z lavičky sledují, jak si Dortmund neumí poradit s výborným napadáním v podání domácích borců. A ti se k euforii tribun ujímají vedení. Jen pár vteřin po obrátce už mají náskok dvougólový. „Když jsem si promítal možné scénáře, dvoubrankové vedení nefigurovalo v žádném. Myslel jsem, že nás zatlačí," přiznává s odstupem Koubek. Když inkasuje první gól, spoluhráči rychle odpoví třetí brankou v síti Dortmundu.

„Byl jsem tak překvapený, že mi hlavou myšlenky na odplatu za první zápas ročníku vůbec neproběhly," ujišťuje Koubek.

Foto: Weller Tom, ČTK

Český brankář Augsburgu Tomáš Koubek dělal co mohl, nakonec ale v bundesligové bitvě s Dortmundem inkasoval pětkrát.

„Nic se neděje, dáte jim čtyři," halekají fanoušci hostující Borussie. Zabrali nejen přidělený sektor, ale mají drtivou převahu i na tribuně za brankou, kterou hájí v druhé půli Koubek.

Nadšeně vítají nástup devatenáctiletého norského útočníka Haalanda, jehož Borussia koupila v zimě ze Salcburku. Už po třech minutách skóruje. Za necelých sto dvacet vteřin je vyrovnáno. „Scheisse," kleje fanoušek Augsburgu přímo nad brankou českého reprezentanta.

Jakmile pak Haaland dvacet minut před koncem strhne vedení na stranu Borussie, hostující příznivci jsou v extázi, kterou zelenáč v hostujícím dresu vystřelí do závratných výšin, když završí hattrick. Koubek vzteky popadne míč a napálí ho na tribunu.

„Měli jsme zápas dohrát úplně jinak," zlobí se český brankář, když už na vyprázdněném stadionu zůstávají jen fanoušci hostí oslavující triumf a výjimečného mladíka. „Je vážně skvělý," pokloní se Koubek. „Má výborný pohyb, okamžitě ukázal své přednosti," vyzdvihl Lucien Favre, trenér Borussie, přínos zelenáče. „Jsem šťastný. Snad mi hattrick pomůže k většímu časovému úseku na hřišti v příštím utkání," říkal útočník, který si jako suvenýr odnesl balon, jímž tři branky vstřelil.

Reklama

Související témata: