Hlavní obsah

Bundesliga zvažuje, zda by se mohla obejít bez zimní přestávky

BERLÍN

Fotbalová Bundesliga by se mohla již za pár let hrát bez zimní přestávky. Německé kluby se začínají vážně zaobírat myšlenkou, že v době globálního oteplování a vyhřívaných trávníků není nutné se připravovat o atraktivní a velmi výnosné zápasy během vánočních prázdnin. Informovala o tom německá rozhlasová stanice Deutsche Welle, podle níž má nápad řadu příznivců i odpůrců.

Článek

"Několik podmínek se změnilo," prohlásil mluvčí soutěže Tom Bender a připustil, že se o změnách v termínovém kalendáři uvažuje. Letos si Bundesliga 17. prosince vezme šestitýdenní volno, které se v budoucnosti může zkrátit. "Zimní přestávka není žádná posvátná kráva," odpověděl na průzkum agentury DPA lakonicky Erwin Staudt, prezident mistrovského Stuttgartu.

V anglické Premier League se klubové pokladny právě vánočními zápasy velmi dobře naplňují, neboť stadióny bývají plné a sledovanost v televizi vzroste na několikanásobek obvyklých hodnot. Mezi 26. prosincem a 1. lednem se proto odehrají hned tři ligová kola.

Odpůrci zohledňují odpočinek hráčů

Ve středomořských státech, v Itálii a ve Španělsku, se soutěž v zimě zastaví jen na krátkou chvíli. Globální oteplování pozvolna přináší podobné klima i do Německa, byť se počasí stává zároveň trochu nevyzpytatelným. Krom úbytku sněhu a mrazivých dnů ale hraje pro zimní ligové zápasy i technický pokrok. Všechny profesionální kluby v Německu mají vyhřívaná hřiště a stadióny nabízejí divákům stále větší komfort. Všichni oslovení v průzkumu se shodli, že jen kvůli počasí již není zimní pauza zapotřebí.

Zastánci zimní přestávky mají ale jiný argument - odpočinek hráčů. Většina německých prvoligových klubů dává přes Vánoce hráčům krátké volno a po Novém roce odjíždí na herní soustředění do Středomoří. "V ostatních zemích Německo naopak chválí a říkají, že zimní pauza je moudrá, protože si hráči mohou aspoň na chvíli odpočinout," nechal se slyšet trenér Rudi Völler. To ale zastánci zimních zápasů odmítají, podle Staudta to musejí hráči v německých klubech zvládnout, když anglické týmy zvládají to samé, navíc v ještě nahuštěnějším programu. Letos i za rok se ale hráči ještě mohou těšit na klidné Vánoce, pokud by Bundesliga k nějakým změnám sáhla, stane se tak až v roce 2009.

Reklama

Související témata: