Hlavní obsah

Ani Messi s celou Barcelonou dohromady nedali letos v Lize mistrů tolik gólů, co zázračný norský teenager

Hvězdný Argentinec Messi nic podobného nezvládl. Zářící Portugalec Ronaldo také ne. O Neymarovi či Mbappém nemluvě. Na devatenáctileté zázračné norské dítě jménem Erling Braut Haaland prostě nikdo nemá. Tedy rozhodně ne v celé dlouhé historii Ligy mistrů. Nikdo se neprostřílel ke dvouciferné kótě branek tak rychle jako on, žádný teenager nedal deset gólů v Champions League tak rychle jako tenhle skandinávský fantom. Po dvou středečních trefách v prvním osmifinále proti Paris SG na ně totiž Haaland potřeboval suma sumárum jen sedm zápasů.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Útočník Dortmundu Erling Braut Haaland se raduje z gólu proti PSG.

Článek
Fotogalerie

Už teď proto mluví v Dortmundu o tom, že Haalandův zimní transfer ze Salzburku byl kaufem století.

A za pouhých 20 milionů eur, které za něho zaplatili.

V turínském Juventusu či třeba Manchesteru United, klubech, které se o norského mladíka také zajímaly, aby si drbali hlavu.

Vždyť tenhle supertalent, jehož táta hrával na ostrovech Premier League za Leeds a Manchester City, nastřílel v letošní sezoně Ligy mistrů už víc branek než celá Barcelona dohromady.

Osm na podzim v Salzburku, teď dvě v premiérovém vystoupení v dresu Borussie Dortmund proti Paris SG v první osmifinálové konfrontaci.

Messi a všichni hráči Barcelony s ním jich dali v šesti duelech jen devět.

„Mám pocit, že dokážu hrát mnohem lépe. Musím hrát na téhle úrovni lépe a na zdokonalení a zlepšení tvrdě pracovat," citoval Haalanda server UEFA.com poté, co byl v úterní noci vyhlášen hráčem utkání.

„Jsem za cenu rád, dnešek byl moc pěkný."

Dřív by se něco podobného stát samozřejmě nemohlo, protože v jedné sezoně nesměl hráč nastoupit v pohárové Evropě za dva kluby, jenže UEFA v té minulé změnila pravidla a Haaland z toho těží.

Dortmund samozřejmě také. Od lednového příchodu nastřílel v jeho barvách v sedmi soutěžních zápasech 11 branek. A v bundeslize jich dal už osm, i když se zpočátku nedostával na hřiště od prvních minut. Přesto je jeho střelecký průměr famózní. Na jeden gól potřebuje pouhých 41 minut.

„V Lize mistrů 10 gólů v 7 zápasech. Za Dortmund 11 gólů v 7 zápasech. V sezoně 6 hattricků," uznale konstatoval na Twitteru anglický internacionál Gary Lineker. „A to je mu pořád pouze devatenáct let."

A to nepřidal, že z 29 zápasů odehraných v této sezoně za Salzburg a Dortmund vstřelil v jedenácti z nich Haaland dva a více gólů a že soutěžních branek má na kontě v sezoně už třicet devět.

„Skvělý talent a střelec, který má přitom obrovský prostor k tomu, aby se dál zlepšoval a stal se skvělý hráčem," složil mladému spoluhráči poklonu jeho týmový kolega Axel Witzel.

„Má obrovskou mentální sílu a skvělý přístup, kterým pomáhá celému týmu. Pořád se tlačí dopředu. A to vše ve věku 19 let," doplňoval trenér Borussie Lucien Favre.

"Chci skončit v čele střelecké tabulky. Hlavně však chci dojít v Lize mistrů hodně daleko. Výsledek 2:1 je před odvetou docela nebezpečný. Paris St. Germain je velmi silný tým a stále může v odvetě postoupit," nechal se slyšet Haaland, který se stal mimochodem prvním hráčem v klubové historii Borussie, jenž dokázal skóroval v premiérovém vystoupení v bundeslize, Německém poháru i Lize mistrů.

Reklama

Související témata: