Hlavní obsah

Fenin si připsal hattrick při premiéře v bundeslize, trefil se i Papadopulos

PRAHA

Mladý český reprezentant Martin Fenin dokázal třikrát skórovat hned při své premiéře v dresu německého Eintrachtu Frankfurt a zařídil svému zaměstnavateli výhru 3:0 na hřišti Herthy Berlín. Střelecky se prosadila i další česká ofenzivní naděje Michal Papadopulos. Ten v dresu Chotěbuzi přelstil obranu Leverkusenu a připsal si první trefu v soutěži. Jeho tým ale prohrál 2:3.

Článek

Fenin, jenž je nejdražší posilou Frankfurtu v historii, byl od počátku utkání při chuti a sváděl časté souboje s domácí obranou i krajanem Jaroslavem Drobným v brance Herthy. V desáté minutě ještě českého gólmana nepřekonal, ale vše si vynahradil těsně před koncem první půle. Po akci z levé strany si na malém vápně zpracoval míč a prudkou střelou nedal strážci domácí svatyně šanci.

Devatenáctiletý čtyřnásobný seniorský reprezentant zdvihal podruhé ruce nad hlavu v oslavném gestu v 60. minutě, když Drobnému opět nedal šanci k úspěšnému zákroku. Svůj velký den zakončil bývalý teplický hráč dovršením hattricku v závěru zápasu. Frankfurt se po výhře 3:0 posunul dočasně před Stuttgart na osmou příčku tabulky. Úřadující mistr má ale nedělní zápas na hřišti Schalke k dobru.

"Jsem velice šťastný, jde o první hattrick v mé kariéře," radoval se po veleúspěšném debutu Fenin. "Může být opravdu spokojený se svým dnešním výkonem, ale jen podle vstřelených branek jej hodnotit nebudeme," řekl agentuře SID trenér Frankfurtu Wolfgang Funkel a zároveň dodal: "Je nám ale jasné, že prožije i mnohem méně povedená utkání."

Dvaadvacetiletý útočník Michal Papadopulos na podzim laboroval s poraněným stehenním svalem, a tak jej jeho zaměstnavatel, Bayer Leverkusen, poslal na rozehrání hostovat do předposlední Energie Chotěbuz. Vytáhlý hráč se za tento krok svému klubu pomstil úspěšným zakončením již v 15. minutě a ve 20. startu v bundeslize si připsal premiérovou trefu. Hosté ale v rozmezí deseti minut druhého poločasu dokázali výsledek otočit.

Nejprve mířil přesně Rolfes, poté se trefil i jeho spoluhráč z Leverkusenu Bulykin. Vzápětí byl Papadopulos střídán Branko Jeličem a pouze z lavičky sledoval vyrovnání spoluhráče Bassily na 2:2. O třech bodech pro hosty rozhodl těsně před koncem z penalty svou druhou brankou Rolfes.

Kollerovi premiéra v dresu Norimberku nevyšla 

V dresu Norimberku nastoupili hned tři čeští reprezentanti. Jaromír Blažek je již půl roku jedničkou mezi tyčemi posledního vítěze Německého poháru, Tomáš Galásek je naopak defenzívní stálicí týmu v záloze, či obraně. Třetím do party je čerstvě Jan Koller, který přišel v zimní přestávce z francouzského Monaka. Nejlepší reprezentační kanonýr prokázal své střelecké kvality v přípravných zápasech, čímž se již před startem jarní části soutěže pasoval do role spasitele klubu, který byl po podzimu na 16. sestupové příčce.

Poprvé na sebe Koller upozornil již ve 14. minutě, kdy inkasoval první žlutou kartu po návratu do bundesligy. Pro hostující Norimberk byla první pohromou na hřišti Karslruhe červená karta Andrease Wolfa z 57. minuty. O devět minut později se navíc přesně trefil Christian Eichner a Norimberk se ocitl v těžké situaci. Další ránu navíc Kollerovi a spol. zasadil svým gólem Joshua Kennedy v 64. minutě a Karslruhe vyhrálo 2:0.

Jedenáctý Wolfsburg i s bývalým sparťanem Janem Šimůnkem v obraně zvítězil na půdě Bielefeldu 1:0 zásluhou gólu Grafiteho z 27. minuty. Za domácí odehrál na stoperu celý zápas exolomoucký Radim Kučera. Další souboj českých fotbalistů mohli vidět fanoušci v Hamburku. Český reprezentant David Jarolím ale hrál na domácí straně pouze poločas, Jiří Štajner si připsal v dresu Hannoveru o třicet minut více. Obě mužstva si připsala po bodu za remízu 1:1.

V páteční předehrávce dokázal Bayern Mnichov zvítězit na půdě Hansy Rostock 2:1. O branky vedoucího celku budesligy se postarali Francouz Ribéry a italský kanonýr Luca Toni. Za domácí dal definitivu výsledku Kern.

Výsledky - 18. kolo:
Bielefeld - Wolfsburg 0:1 (27. Grafitu), Chotěbuz - Leverkusen 2:3 (15. Papadopulos, 77. Bassila - 59. a 86. Rolfes, 69. Bulykin), Duisburg - Dortmund 3:3 (17. Filipescu, 30. Willi, 59. Tararache - 68. a 90.+2 Klimowicz, 51. Kehl), Hamburk - Hannover 1:1 (71. Olič - 41. Huszti z pen.), Hertha Berlín - Frankfurt 0:3 (39., 60. a 90. Fenin), Karlsruhe - Norimberk 2:0 (66. Eichner, 74. Kennedy).

Reklama

Související témata: