Hlavní obsah

Německé listy se rozplývají nad Feninovým "uměleckým kusem"

BERLÍN

Umělecký, hrdinský, a přitom obětavý byl podle německých deníků famózní výkon českého fotbalového útočníka Martina Fenina při sobotní premiéře za Eintracht Frankfurt. Díky jeho čistému hattricku na hřišti Herthy Berlín se jméno Martin Fenin stalo jedním z nejvyhledávanějších jmen na německém internetu, například vedle jména nové první dámy Francie Carly Bruniové nebo amerických prezidentských kandidátů Baracka Obamy a Hillary Clintonové.

Článek

"Liga má nového hrdinu," oznamuje berlínský deník Die Tageszeitung. Renomovaný list Die Welt píše, že Fenin v Berlíně předvedl umělecké představení. Německá média rovněž rekapitulují, že podobný debut v bundeslize se v její pětačtyřicetileté historii podařil před Feninem jen čtyřem hráčům.

Deník Frankfurter Rundchau, jenž vychází ve Feninově novém působišti, si povšiml vytříbené techniky a univerzálnosti Fenina, což ilustroval na jeho třech "vymydlených" gólech, jež vsítil v 39., 60. a 90. minutě. "Dvakrát pravou, jednou levou, první dloubákem, pak dvakrát přímo, tvrdě a přesně, pokaždé s ledovým klidem," rozebírá Frankfurter Rundchau.

Fenin, jenž do bankovní metropole přestoupil z Teplic za 3,5 miliónu eur (přes 90 miliónů korun), se snadno může stát nejdražším hráčem v historii klubu, pokud v jarní části nastoupí alespoň ve 12 zápasech. Pak bude Frankfurt muset Teplicím zaplatit dalších 500 000 eur, potvrdil předseda představenstva Eintrachtu Heribert Bruchhagen listu Die Welt.

Fenin si vyžádal dres Drobného

Podle Die Welt je hattrick pro dvacetiletého českého hráče tou nejlepší navštívenkou před mistrovstvím Evropy ve Švýcarsku a Rakousku.

Stejný list si rovněž všiml, že útočník si po zápase řekl o dres svému krajanovi, brankáři berlínského klubu Jaroslavu Drobnému. Dres prý bude pro Fenina jako trofej ze skoleného "hlavního jelena na říjišti". Drobný v neděli údajně přiznal, že v noci po zápase spal sotva jednu hodinu. V myšlenkách jej celou noc pronásledovaly Feninovy "umělecké" kousky.

Německé deníky a servery vyzdvihují na skromnost českého útočníka a jeho práci pro celý tým. Die Welt píše, že Fenin udělal dobrý dojem svou skromností, ochotou pomáhat i dobrou němčinou, kterou se učil ve škole.

Výkon Fenina prý nepřekvapil

"Je to mladík, jenž nám ještě přichystá mnoho radosti - nejen proto, že vstřelil tři góly. Mnoho práce odvedl také v defenzivě. Fenin do mužstva perfektně zapadá charakterově, je obětavý a také při tréninku je vždy mezi nejlepšími," cituje sportovní server spox.de trenéra Eintrachtu Friedhelma Funkela, jenž jinak nemá ve zvyku jednotlivé hráče příliš vychvalovat. Tři trefy českého útočníka jej prý překvapily, předvedený výkon nikoli.

Podle spox.de byl Feninův sobotní výkon o to pozoruhodnější, že se ve Frankfurtu ještě nezabydlel. "Mám velký problém: svůj byt," citoval server hráče. Byt je prý "absolutně prázdný", protože z dalších pěti možných se mu žádný nezamlouval. A tak Fenina čekají povinnosti s nakupováním nábytku.

Reklama

Související témata: