Hlavní obsah

Kollerovu radost z první trefy za Norimberk pokazila remíza

NORIMBERK

Rozhodčí naposledy foukl do píšťalky a fotbalový útočník Jan Koller jen zklamaně zapíchl svůj zamračený pohled do trávníku. A když jej pak v útrobách norimberského stadiónu zajal hlouček novinářů, nejlepší střelec v historii české reprezentace ze sebe v dlouhých odmlkách jen těžko soukal slova plná zklamání.

Článek

Koller se sice ve svém prvním domácím zápase za Norimberk v "záchranářském" duelu s Rostockem gólově prosadil, ale jeho radost zkalila konečná remíza 1:1. Norimberk se tak dál topí v sestupovém pásmu. "V naší situaci jsme moc chtěli vyhrát, měli jsme na to. Protože s těmito soupeři musíme naplno bodovat, jinak to budeme mít těžší a těžší," litoval Koller po skončení utkání se soupeřem, který měl před sobotou vůbec nejhorší bilanci na cizích hřištích v bundeslize.

Minulý týden, když si v dresu Norimberku odbyl po návratu z Monaka obnovenou bundesligovou premiéru, rozladila Kollera prohra v Karlsruhe. A po sobotní bitvě s Rostockem, který má v tabulce jen o dva body víc než bavorský klub, jej rozčarování rozhodně neopustilo. Norimberk se totiž k duelu hodně upínal, toužil v tabulce Hansu dostat pod sebe. "Jeden bod je pro nás v tomhle zápase prostě málo. Do konce ligy zbývá ještě hodně zápasů, ale musíme se chytit co nejrychleji," řekl novinářům čtyřiatřicetiletý reprezentant.

Obrovitému útočníkovi jinak první zápas před fanoušky Norimberku vyšel. Koller jako by jim chtěl splatit vřelé přivítání, kterého se mu před utkáním dostalo. Na hřišti poutal největší pozornost. "Už to snad bylo lepší než před týdnem v Karlsruhe, ale stejně to nebylo nic platné. V tuhle chvíli jsou hlavní výsledky týmu, takže spokojený být nemůžu," přemítal rodák ze Smetanovy Lhoty.

Koller litoval hloupě inkasovaného gólu

Obráncům Rostocku ale dělalo spoustu starostí, aby jej pokryli. Když se dostal do pokutového území soupeře, pokaždé byla obrana ve stavu nejvyšší pohotovosti. Jednou se gólově prosadil, třikrát nebezpečně zakončoval a ve stejném počtu případů svým spoluhráčům připravil výbornou pozici pro střelu.

Hlavně s blížícím se koncem Koller hýřil aktivitou, několikrát se pro míč stáhl do hloubi pole, pomáhal i při obranných standardních situacích a bezmála čtyřicet tisícovek diváků jeho snahu často odměnilo potleskem. Ale všechno bylo marné. "Na konci jsme měli převahu i nějaké šance, ale jako by se od nás už odklánělo i to štěstí," posteskl si Koller. "Ale neřekl bych, že máme špatný mančaft. Spíš je to v našich hlavách, jako bychom si moc nevěřili," přemítal Koller.

Jeho rozpoložení po zápase ostře kontrastovalo s euforickými pocity, které prožíval v 19. minutě. Tehdy přišla jeho velká chvíle: před brankou si počkal na přesný centr Kristiansena z pravé strany a z malého vápna míč s pomocí odrazu nasměroval do sítě. Koller dle svého zvyku roztáhl doširoka ruce a u rohového praporku na tartanové dráze si vychutnával aplaus tribun. "Začali jsme dobře, nastřelili tyčku a pak jsem dal i gól, ale za chvilku si zase necháme dát tak hloupý gól," vrátil se Koller k situaci, která Norimberk srazila do kolen.

Norimberku pomůže dobrý výsledek

Vyrovnání Rostocku z 28. minuty domácí přibrzdilo v rozletu, proti chytrému obloučku Rahna neměl šanci ani český brankář v norimberských službách Jaromír Blažek. A nenávratně pryč bylo sebevědomí červenočerných z úvodu klání. "Pořád se opakuje dlouhodobý problém Norimberku, soupeře necháme z první šance vyrovnat. A tenhle gól byl zvlášť laciný. Míč letěl strašně dlouho, nechali jsme tam protihráče úplně volného a dali mu spoustu času na zpracování míče," podivoval se Koller.

Současné postavení Norimberku mu dělá starosti. "Není to moc dobré," připustil Koller. Právě on jako velká zimní posila se skvělým renomé z někdejšího působení v Dortmundu má pomoci tradiční klub vyvést do klidnějších pater tabulky. Norimberk však zatím tápe, daleko má k formě, s níž loni dokráčel až k zisku domácího poháru. Koller však nepřestává věřit ve zlepšení. "Pomůže nám, když uděláme nějaký dobrý výsledek. Pak se zvedneme. A je jedno, jestli se to povede proti Benfice Lisabon v Poháru UEFA nebo v dalším kole na Werderu Brémy. Pak by se nám mohlo zvednout sebevědomí."

Reklama

Související témata: