Hlavní obsah

Blažek: Hraju o padáka, ale tlak je podobný jako ve Spartě

NORIMBERK/PRAHA

Dlouhá léta fotbalový gólman Jaromír Blažek zářil v pražské Spartě a neznal nic jiného než boje o nejvyšší příčky a mistrovské primáty. Při své premiérové zahraniční štaci v Norimberku si ale čtyřiatřicetiletý mazák zvyká na to, jak se hraje o ligový život. Po sobotní remíze 1:1 s Rostockem Blažek tuší, že jeho tým topící se dál v sestupovém pásmu čeká velmi perné jaro.

Článek

Blažek, který do Norimberku zamířil z Letné před sezónou, ale nereptá. Rychle se smířil s realitou záchranářských bojů. "Neřekl bych, že je to o moc jiné než ve Spartě, kde jsem bojoval o tituly. Tady se hraje o padáka a ten tlak je podobný," řekl ČTK po sobotním utkání s Rostockem Blažek.

Netajil však, jak moc jej nerozhodný výsledek v sobotním důležitém utkání s Rostockem zarmoutil. "Remíza v takovém zápase se v naší situaci v podstatě rovná porážce. Doma jsme poztráceli spoustu bodů i na podzim a pro psychiku to není dobré," litoval Blažek, když s posmutnělým výrazem postával před šatnou svého týmu.

Norimberští se přitom těšili na to, že Hansu zdolají a v ligovém pořadí ji konečně dostanou pod sebe. Po remízovém zaváhání ale Blažek, Koller, Galásek a spol. dál na podobně ohroženého soka ztrácejí dva body a zůstávají na šestnácté, sestupové pozici. "Bohužel, soutěž se začíná hodně krátit a my se musíme co nejrychleji vzchopit. Jinak to nebude moc dobré," varoval Blažek. "Měli jsme nějaký plán, kolik bodů musíme udělat. A zatím to vůbec nenaplňujeme. Leží na nás prostě deka a topíme se v tom," podotkla česká reprezentační dvojka.

V sobotu s odstupem několika desítek metrů z branky sledoval lopotnou snahu svých spoluhráčů, kteří se marně snažili dobýt obrannou hráz Rostocku. Prosadit se dokázal jen Blažkův krajan na hrotu útoku Koller, jinak Norimberk srážely nepřesnosti a křečovité kombinace. "Jenda splnil to, co se od něj očekává. Dal gól, ale je škoda, že se k němu nikdo jiný nepřidal. Ale s Rostockem jsme se už ani do nějakých větších šancí nedostali, jako se to třeba dařilo v minulých zápasech," posteskl si Blažek, který v sobotu odchytal svůj devatenáctý ligový zápas v sezóně a zatím nechyběl ani minutu.

Norimberk srážejí fatální chyby v obraně

Blažek proti Rostocku příliš práce neměl. A pokud ano, tak jistě zasáhl, jako třeba v samém úvodu proti ostré střele soupeřova útočníka z pravé strany. Po půlhodině se ale jen stačil ohlédnout za šikovným pokusem Rahna, jehož lob zajistil hostům cennou remízu.

"Udělal to výborně," ocenil Blažek soupeře. "Šel na něj hodně těžký balon z půlky hřiště a myslel jsem, že by mu to mohlo trochu odskočit. Ale zpracoval to fantasticky a dopředu věděl, že mě přehodí. A to se také přesně stalo," vracel se Blažek k situaci před vyrovnávací brankou, která Norimberku vzala elán z úvodu zápasu.

Zápas s Rostockem podle Blažka přesně vystihl, proč se Norimberk letos tolik trápí. "V každém zápase uděláme v obraně jednu nebo dvě fatální chyby a většinou nás soupeř potrestá. To samé se stalo v sobotu, všichni od nás běželi jak s klapkami na očích za odraženým míčem na půlku a nechali za sebou úplně volného hráče," zlobil se Blažek. Ten právě ve špatné defenzivní hře mužstva vidí klíčový problém Norimberka. "Jestli se chceme zvednout, tak musíme začít hrát dobře z obrany jako celý tým, tam je naše největší bolest. Dostáváme góly z ničeho," uvažoval Blažek.

Sestup si Blažek nedokáže představit

Ten si uvědomuje, že jeho tým v bundeslize už nemá prostor na další klopýtání. Po dvou jarních kolech má Norimberk na kontě jediný bod. "Je to strašně komplikované. Přitom kdybychom Rostock porazili, tak je dostaneme pod sebe a už nejsme na padáka. Navíc další kolo jedeme do Brém a ty, pokud neuspějí v neděli na Bayernu, budou asi jen těžko chtít s námi prohrát potřetí za sebou," připomněl Blažek nejbližší duel svého mužstva.

Přesto si nehodlá připustit, že by Norimberk mohl být mezi sestupovým triem. Při své první štaci za hranicemi si prý nedokáže představit, že by asistoval u pádu týmu do nižší soutěže. "Když vidím jiné zápasy týmů ze spodu tabulky, tak nemají takovou kvalitu jako ty naše. Podle mě máme nejlepší mužstvo z těch všech ohrožených. Jenom to musíme co nejrychleji potvrdit na hřišti," prohlásil Blažek.

Reklama

Související témata: