Hlavní obsah

Jarolím věří, že mu střelecká forma v Hamburku vydrží

HAMBURK/PRAHA

Fotbalový záložník David Jarolím nazul v posledních dnech střelecké kopačky a táhne Hamburk k úspěchům. Nejprve ve čtvrtek nasměroval severoněmecký celek k postupu z třetího kola Poháru UEFA a v neděli v lize dokonce dvakrát rozvlnil síť za svým krajanem Janem Laštůvkou z Bochumi. Český reprezentant si střeleckou formu pochvaluje a věří, že bude ve výborných výkonech pokračovat.

Článek

Jarolíma zastihl začátek jarní sezóny v menším útlumu. Před týdnem dokonce dostal od trenéra Huuba Stevense volno v zápase v Leverkusenu, ale v uplynulých dnech se opět výrazně připomněl. Prestižní magazín Kicker ho zařadil do ideální sestavy kola, podle průměru z obdržených známek je třetím nejlepším hráčem bundesligy.

Na nedělní zápas proti Bochumi bude Jarolím dlouho vzpomínat. Dva góly dal předtím naposledy v listopadu roku 2004 v Rostocku, kde Hamburk vyhrál 6:0. "Tentokrát ale byly trošku jiné. Při tom prvním vyrazil Laštůvka střelu a já to doklepl do branky, v druhém případě padl gól po centru z levé strany," popsal v pondělí Jarolím při telefonickém rozhovoru s ČTK.

Povedený týden si užívá. "Jsou to příjemné pocity. Je fakt, že se mi teď dařilo, dal jsem gól i v Curychu. Přidá to na sebevědomí a nemám nic proti tomu, aby to pokračovalo. Rozhodně se tomu nebráním," prohlásil s úsměvem osmadvacetiletý středopolař.

Větší klid v koncovce

Svoji střeleckou formu si vysvětluje hlavně správným výběrem místa. "Myslím, že jsem si ty šance vytvářel i předtím. Jen teď mám asi větší klid v koncovce a taky štěstí, protože všechny ty góly jsme dal ve vápně. Pak si více věříte a zkoušíte to třeba i z větší vzdálenosti," řekl Jarolím.

Na případný hattrick měl jen minimum času, neboť trenér ho deset minut před koncem vystřídal. "Když dáte dva góly a zbývá ještě něco do konce, proběhne to hlavou. Ale já jsem rád i za ty dva góly a že jsme vyhráli. Aspoň trenér ušetřil moji peněženku, i když bych rád zaplatil," smál se Jarolím, který po zápase nestihl ani prohodit pár slov s hostujícím brankářem Laštůvkou. "Šel jsem deset minut před koncem dolů a pak hned na kolo, což máme místo výklusu, aby nám odebrali laktát. Takže s Laštůvkou jsem se jen pozdravili před zápasem," uvedl Jarolím.

Pomohly nové rituály

K úspěšným střelám mu prý pomohly i nové rituály. "Člověk hledá recept, proč mu to tam padá. Přemýšlí, co dělal za rituály a snaží se to zopakovat. Samozřejmě si to ale nechám pro sebe," řekl český záložník. Velkou zásluhu připisuje také spoluhráčům. "Bez mužstva jednotlivec nic nezmůže. Podstatné je, aby se dařilo Hamburku," podotkl Jarolím.

Dosavadní průběh sezóny si nemůže vynachválit. "Je to určitě příjemnější, než když jsme hráli v minulém ročníku o záchranu. Už jaro ale bylo dobré a teď se držíme nahoře," liboval si. Hamburk je v bundeslize momentálně třetí, navíc postoupil do čtvrtfinále Německého poháru a nakročeno do dalšího kola má i v Poháru UEFA, když zvítězil v Curychu 3:1.

"Zatím panuje spokojenost. Dostali jsme se v lize na třetí místo, je to tam hrozně vyrovnané. Rádi bychom promluvili i do souboje o titul, určitě si chceme zahrát Ligu mistrů. Hodně napovědět může už nedělní zápas na Bayernu," dodal Jarolím.

Reklama

Související témata: