Hlavní obsah

Klidně můžeme Bayern Mnichov přeskočit, věří David Jarolím

Zklamání zavládlo v kabině fotbalistů Hamburku po vyřazení ze čtvrtfinále Německého poháru. „Cítili jsme velkou šanci postoupit dál, finále už by bylo blízko. Je to nejkratší cesta, jak získat nějakou trofej,“ zalitoval v rozhovoru pro Právo záložník David Jarolím, který se současně ohlédl za svým působením v klubu, pozicí v reprezentaci i vývojem bundesligy.

Článek

Poslední týden jste měl nabitý. V lize jste remizovali s Bayernem a porazili Frankfurt, k tomu ale čtvrtfinálové vyřazení z Německého poháru s Wolfsburgem. Panovalo v klubu rozčarování?

Vyřazení z poháru nás všechny štvalo. Cítili jsme velkou šanci postoupit dál, finále už by bylo blízko. Je to nejkratší cesta, jak získat nějakou trofej. Navíc v Německu je pohár hodně prestižní, není to jako v Česku okrajová záležitost.

Bylo tedy jedním z hlavních cílů Hamburku vyhrát pohár?

Vedení to tak nestanovilo. Já jsem v klubu pátým rokem, pokaždé jsme hráli evropské poháry. Ale všichni toužíme po nějakém celkovém vítězství.

Zbývají dvě šance na opravu, bundesliga a Pohár UEFA. V čem je snadnější uspět?

V obou případech je to strašně těžké. V evropském poháru nás paradoxně v osmifinále čeká Leverkusen, jenž má momentálně skvělou formu. V lize jsme třetí, ale do konce je ještě daleko.

Naposledy jste v neděli porazili Frankfurt, za který nastupuje útočník Martin Fenin. Znáte se spolu? Hecovali jste se?

Jsme v kontaktu. Když přestupoval, tak jsem mu říkal, aby zavolal v případě potřeby pro radu. S něčím jsem mu pomáhal, byly to drobnosti. Je to výborný hráč, navíc dobrý do jejich stylu, protože mají velkou sílu dopředu.

Jak vnímáte fakt, že v Poháru UEFA nastoupíte ve čtvrtek proti německému soupeři?

Je to hodně zvláštní. Zápas nemá takový náboj, jako když bychom narazili na tým z jiné země. I atmosféra bude určitě jiná.

David Jarolím
V neděli proti Frankfurtu hrál dvoustý zápas v nejvyšší německé lize. Dosud vstřelil 14 gólů. V sezóně 2007/08 v bundeslize nastoupil k 20 utkáním, 19x v základní sestavě a dal 2 branky, na čtyři přihrál. V Poháru UEFA absolvoval 7 zápasů vždy v základní sestavě, vstřelil 1 gól.

V bundeslize ztrácíte šest bodů na vedoucí Bayern a dva body na druhé Brémy. Můžete myslet na titul?

Ano, je to reálné. Klidně můžeme Bayern přeskočit. Čelo je hodně našlapané a je jisté, že půjde o napínavý boj až do konce. V minulé sezóně také nikdo nečekal, že by mohl titul získat Stuttgart, který se celou dobu držel v závětří a do čela šel až těsně před koncem. A dlouho vedoucí Bayern nakonec skončil až čtvrtý.

Může pro vás být výhoda, že po vyřazení z poháru už nebude tak nabitý program?

Jen minimální. Trošku se nám uleví a bude více času na regeneraci, jenže tam už šlo jen o dva zápasy. A to žádnou únavu nevnímáte.

Hamburku se daří. Jak se cítíte vy osobně?

Hlavní je úspěch týmu, podle toho se odvíjejí také jednotlivci. Nepřísluší mi hodnotit vlastní hru, výkony. Od toho jsou jiní.

Podle hodnocení německých médií máte vynikající formu. Zkuste tedy vyjádřit osobní pocit z aktuální výkonnosti?

Snažím se být důležitý pro tým, maximálně užitečný. Řekl bych, že se mi to daří. Mám velkou chuť a hraji v pohodě. Za ta léta jsem si vybudoval určité postavení. Současně si uvědomuji, že tohle musím potvrzovat v každém utkání.

Blíží se ME, kde nechybí český tým. Vy jste pravidelně v nominacích, ale starty sbíráte ojediněle. Jste zklamaný s ohledem na vaši výbornou a stabilní formu v Německu?

Mrzí mě to. Ale pořád si říkám, že ještě je dost času, abych se prosadil. Nejsem tak starý. Věřím, že se karta obrátí a já budu i v reprezentaci užitečný jako v Hamburku.

Těšíte se už na šampionát do Rakouska a Švýcarska?

Je to daleko. A já si hlavně vůbec nemyslím, že bych měl něco jistého. Ale být v nominaci na tenhle vrcholný turnaj je pro mě velká motivace.

V Hamburku hrajete pátou sezónu. Nepomýšlíte na změnu klubového dresu?

Jsem tu spokojený, protože jde o velmi ambiciózní tým a stabilně patříme mezi čtyři nejlepší v Německu. Smlouvu mám ještě na dva roky. K tomu jsem v nádherném městě, skvělém pro život. Nebylo by vůbec snadné odejít. Ale přiznávám, že o tom uvažuji.

Máte tedy konkrétní nabídky?

Ne. Jen říkám, že uvažuji o změně. Ale na větší řešení bude čas až po sezóně.

Prozradíte, jestli máte vysněnou zemi, jejíž fotbal byste chtěl okusit?

Pokud bych odcházel, tak jedině do týmu s pohárovými ambicemi. Nechtěl bych si pohoršit. Pro mě je hlavní prioritou úspěch s Hamburkem, který navíc opouštět nemusím. Nikdo mě nenutí.

Hamburk by se vám opouštěl po pěti letech těžko, že?

Za tu dobu jsem si tady vážně hodně zvykl. Je to nádherné město a mám tu spoustu přátel. Navíc jsem v Německu třináct let. Umím řeč, znám mentalitu. Ale někdy je potřeba zkusit něco nového. Fakt, že bych jinde začínal od nuly, by byl velkou motivací.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články