Hlavní obsah

Norimberk vybojoval s Bayernem bod, Jarolím byl vyloučen

BERLÍN

Všichni čeští hráči, kteří v sobotu zasáhli do zápasů bundesligy, dovedli svůj tým k dělbě bodů. Trio českých reprezentatů z Norimberku si připsalo cennou remízu s Bayernem 1:1, stejně skončil i zápas mezi Hamburkem a Bielefeldem, v němž opustil hřiště v 66. minutě po červené kartě David Jarolím. Jan Laštůvka z Bochumi obdržel tři branky, jeho tým však doma dokázal Dortmundu stejný počet branek vstřelit.

Článek

Předposlední Norimberk potřebuje body jako sůl, v sobotu to měl ale v boji o přežití v nejvyšší soutěži hodně těžké. Proti vedoucímu celku bundesligy Bayernu Mnichov přivedl na domácí trávník tým posledního vítěze Německého poháru s kapitánskou páskou na paži Tomáš Galásek. Na hrot útoku se od první minuty postavil jeho krajan a nejlepší kanonýr české reprezentace Jan Koller, v brance dostal po třech zápasech opět důvěru Jaromír Blažek.

Ten se vyznamenal hned v první minutě, kdy bravurně zlikvidoval tutovku italskému ostrostřelci Luca Tonimu. Posléze převzali otěže zápasu domácí borci, ale z několika slibných náznaků šancí výrazněji veterána Olivera Kahna v brance Bayernu neohrozili. Vystrašit jej dokázala až střela Pinoly ze 24. minuty. Ten se pěkně uvolnil a zpoza vápna pálil těsně vedle pravé tyče. Dvě minuty před poločasem se z takřka podobného místa odhodlal k těžké střele Misimovič a míč z jeho kopačky se zastavil až v síti v Kahnovy branky.

Ottmar Hitzfeld reagoval na nepříznivý vývoj v první půli střídáním útočníků. Kloseho nahradil Podolski, který měl v 55. minutě na kopačce vyrovnání. Z bezprostřední blízkosti netrefil ideálně míč a minul norimberskou branku. O tři minuty později mohl navýšit vedení domácích na hrotu osamocený Jan Koller, těžkou střelu z úrovně malého vápna však nasměroval přímo na připraveného Kahna.

Bod pro Bayern zařídil Podolski

Lídr tabulky překvapení nedopustil. Střídání mnichovského trenéra se vyplatilo zhruba 10 minut před koncem zápasu. Ribéry vystřelil z 18 metrů a sraženou střelu poslal do branky Lukas Podolski.

Nejrychlejší branku sobotních zápasů 26. kola viděli diváci v Bochumi, jejíž branku hájil člen širšího reprezentačního výběru Jan Laštůvka. Již v páté minutě totiž rozjásal ochozy stadiónu svou čtvrtou trefou v sezóně Christoph Dabrowski. V deváté minutě to bylo již o dvě branky, prosadil se další domácí hráč Benjamin Auer. Osm minut před přestávkou se podařilo snížit hostujícímu Kehlovi, který nedal Laštůvkovi šanci, ve 39. minutě bylo dokonce vyrovnáno. Postaral se o to útočník Mladen Petrič.

Domácím ale dokázal vrátit vedení o další tři minuty později svým druhým gólem v zápase Auer a týmy šly do kabin za divácky atraktivního stavu 3:2. V 67. minutě zachytil sice Jan Laštůvka konečky prstů střelu Klimovicze, na následnou dorážku Tingy už byl krátký a Dortmund podruhé v zápase srovnal skóre. Na výsledku 3:3 už se do konce utkání nic nezměnilo.

Český talent Martin Fenin se postavil od začátku na pravou stranu útočné vozby Eintrachtu Frankfurt na hřišti třetího Bayeru Leverkusen. Hosté se radovali z vedení ve 24. minutě, kdy si vlastní gól vstřelil Stefan Kießling. V nastaveném čase druhého poločasu navíc vedení hostů navýšil Mantzios. Tým českého reprezentanta naplno bodoval a posunul se na šesté místo v tabulce.

Duisburg se odrazil ze dna ligové tabulky

Brémy přivítaly na svém hřišti poslední Duisburg a outsider šel překvapivě do vedení. O to se postaral ve 32. minutě Ivica Grlič, úspěšnou exekucí přímého kopu ze vzdálenosti dvaceti metrů od branky Tima Wieseho. Další šok pro domácí přišel čtyři minuty před poločasem, když na rozdíl dvou branek zvyšoval Manasseh Ishiaku.

Domácí se zmátořili ve druhém poločase. Zlepšenou hru korunoval proměněný přímý volný kop z 58. minuty, jehož autorem byl Diego. To bylo však z jejich strany vše a hosté z Duisburgu se vyšvihli až na čtvrté místo od konce zaručující setrvání v nejvyšší německé soutěži.

Téměř 72. minut se čekalo na jedinou branku v zápase v Hamburku. Po rohovém kopu se hlavou prosadil Markus Bollmann z Bielefeldu. Pět minut před obdrženým gólem předčasně vyběhnul David Jarolím proti přímému volnému kopu Olivera Kircha a za následnou slovní výměnu s Mijatovičem ho sudí poslal s červenou kartou do sprch. Domácím se i s deseti muži v poli podařilo vyrovnat. Autorem branky byl José Paolo Guerrero.

Německá fotbalová liga, 26.kolo:
Bochum - Dortmund 3:3 (9. a 42. Auer, 3. Dabrowski - 37. Kehl, 39. Petrič, 65. Tinga), Brémy - Duisburg 1:2 (58. Diego - 32. Grlič, 42. Ishiaku), Hamburk - Bielefeld 1:1 (82. Guerrero - 72. Bollmann), Karlsruhe - Schalke 0:0, Leverkusen - Frankfurt 0:2 (24. vlastní Kiessling, 90.+1 Mantzios), Norimberk - Bayern Mnichov 1:1 (44. Misimovič - 80. Podolski).

Reklama

Související témata: