Hlavní obsah

Blažek: Pauza mi prospěla, vyčistil jsem si hlavu

Po třech zápasech, které nedobrovolně strávil na lavičce v pozici náhradníka, se o víkendu vrátil do branky Norimberku gólman Jaromír Blažek. A hned pomohl svému týmu k remíze s favorizovaných Bayernem Mnichov, když kapituloval až deset minut před koncem. „Těch čtrnáct dnů, než jsem šel na lavičku, bylo strašných. Šli po mně všichni,“ říká Blažek v rozhovoru pro Právo.

Článek

Po třech zápasech na lavičce jste se v sobotu vrátil do branky Norimberku. S Bayernem Mnichov jste remizovali 1:1, když vyrovnávací gól vstřelil Podolski až deset minut před koncem. Jak tedy zápas hodnotíte?

Byli jsme blízko vítězství. Rozhodně to byl zápas, v němž u nás Bayern nemusel remizovat. V druhém poločase měl Honza Koller jednu obrovskou šanci a jednu velmi slibnou. Ale druhý gól jsme nedali, a proto máme jen bod.

Bayern po většinu zápasu tahal za kratší konec. V čem nastala v Norimberku proti minulým zápasům, kdy jste nehráli dobře, taková změna?

Přitvrdili jsme. Bayern má technické hráče a nesvědčí jim, když nemají žádný prostor a dýchá se jim těsně na záda. V boji o záchranu je takový způsob hry důležitý. Hráli jsme od podlahy a budeme tak hrát i v dalších zápasech.

Bude remíza pro Norimberk velkým povzbuzením v boji o záchranu?

Určitě. Ale my jsme věděli, že máme dobré mužstvo. Ukázali jsme to v Poháru UEFA třeba s Benficou Lisabon a teď s Bayernem potvrdili. Jen to musíme zopakovat. Škoda že nám nenahrály ostatní výsledky, protože Duisburg vyhrál a Bielefeld remizoval.

Jak jste se po kratším výpadku v ligové soutěži cítil v brance?

Hodnotil bych ten výkon jako běžný, spolehlivý. Musím říct, že mi ta krátká pauza pomohla. Vyčistil jsem si hlavu, odpočinul jsem si. Těch čtrnáct dnů, než jsem šel na lavičku, bylo strašných. Šli po mně všichni.

Bylo to období hodně těžké?

Vzpomínám si ze Sparty, pod jakým tlakem byl Marek Kincl nebo později Libor Došek. Jenže tam na člověka pískají čtyři tisíce lidí. S Norimberkem se to nedá srovnat. Tady to bylo čtyřicet sedm tisíc fanoušků. A k tomu pak v televizi zařadili speciální šot sestříhaný jen z mých chyb. Bylo to vážně moc těžké. Vždyť já jsem před začátkem sezóny ani nehrál a spekulovalo se, jestli mohu za Norimberk chytat.

Považoval jste změnu v brance za vyjádření nedůvěry?

Vůbec ne. Trenér byl pod obrovským tlakem. Šlo spíše o výměnu vynucenou diváky a také o velký mediální tlak. Ten tlak byl i na mě. Situace nebyla únosná. Jasně jsem do novin řekl, že pokud to pomůže, jsem s místem na lavičce srozuměný. Ale jasně říkám, že Norimberk nemá problém s brankáři. Tam není naše slabina.

Proč se týmu nedaří udělat šňůru dobrých výsledků, jimiž by nastartoval obrat?

Norimberku se v minulé sezóně dařilo nad poměry. Řekl bych extrémně. A nikdo tudíž nepočítal, že budeme hrát o záchranu. Ani já ne. Z toho všechno vyplývá. Kádr máme přitom na střed bundesligy.

Berete výkon proti Bayernu Mnichov jako krok zpět do základní sestavy?

Můj konkurent Daniel Klewer měl zánět mandlí, takže šlo o vynucenou změnu. Proto neřeším, jestli budu chytat dál. Prostě se maximálně připravuji a věřím, že ta šance přijde.

Ve středu v brance českého týmu v přípravě v Dánsku jste výbornými zákroky hlavně v 1. poločase přispěl k remíze 1:1. V sobotu jste až na jedinou výjimku vychytal střelce Bayernu. Vaše dřívější úvahy, že v případě delšího vysedávání na lavičce v klubu byste nejel na mistrovství Evropy, se v tuto chvíli zdají neopodstatněné.

Je to o dvou měsících. Chytám deset let a není mi dvacet. Se svými zkušenostmi bych z chytání vypadnout neměl. Připravuji se teď s čistou hlavou a trénuji tak, abych byl připravený, až dostanu další šanci. Věřím, že přijde.

Jak jste se za sobotní výkon odměnil?

Vychlazeným točeným plzeňským pivem. Kamarád mi ho dovezl do Německa, takže jsem se těšil už cestou domů v autě v sobotu večer. V neděli jsem pak musel na trénink, ale v pondělí máme volno, takže půjdu s dětmi na pouť, která je právě v Norimberku.

Reklama

Související témata: