Hlavní obsah

Dortmundu gól v nastavení nepomohl, Německý pohár vyhrál Bayern

BERLÍN/PRAHA

Fotbalisté Bayernu Mnichov porazili v sobotním finále Německého poháru Dortmund 2:1 po prodloužení a soutěž vyhráli počtrnácté v historii. Favorita poslal v Berlíně do vedení už v 11. minutě italský útočník Luca Toni, v nastavení vyrovnal vlastním gólem Lúcio po střele dortmundského Petriče. V prodloužení rozhodl druhou trefou v duelu Toni.

Článek

Favorizovaný Bayern, který posledních osm zápasů neprohrál a minulou neděli Dortmund doma v lize rozstřílel 5:0, šel do vedení v 11. minutě. Ribéry se uvolnil na levé straně kolem Lukaviny a Tonimu stačilo jen nastavit kopačku.

Vyprodaný stadión v Berlíně a 74,5 tisíce diváků bouřilo ve 35. minutě, kdy dortmundského útočníka Freie atakoval v pokutovém území Demichelis. Už předtím byl ale odpískán ofsajd. Ve 44. minutě obrana Bayernu s vypětím všech sil zblokovala ránu Tingy z bezprostřední blízkosti.

Klose hlavičkoval těsně mimo

Po přestávce mohl zvýšit Klose, po rohu hlavičkoval německý reprezentant centimetry vedle pravé tyče. Dortmund poté přidal a vytvořil si několik šancí. Ty ale nevyužil. Naopak na druhé straně si efektně obhodil obránce Ribéry, ale odražený míč namířil střídající Podolski jen do bránícího Roberta Kovače.

V nastavení se Dortmund dočkal šťastného vyrovnání. Rohový kop se dostal k Mladenu Petričovi a ten přes tři bránící hráče pomocí teči Lúcia zařídil prodloužení. Dortmund hrál finále domácí poháru po 19 letech a do prodloužení vstoupil útočně. Kringeho střelu z dálky na zemi srazil na roh gólman Kahn.

Bayern měl štěstí ve 103. minutě, kdy se střela Podolskiho odrazila od Petriče na kopačku Toniho a Ital druhým gólem v zápase poslal mnichovský celek opět do vedení. Navíc byl po druhé žluté kartě vyloučený Blaszczykowski a Dortmund dohrával v desíti mužích.

Bayern si vedení pohlídal a ve své šestnácté účasti ve finále poháru zaznamenal čtrnácté vítězství. Bavorský velkoklub vede s desetibodovým náskokem bundesligu a může po dvou letech posedmé v historii oslavit double. Svěřence trenéra Hitzfelda navíc čeká v příštím týdnu úvodní semifinále Poháru UEFA proti Zenitu Petrohrad.

Německý pohár - finále:
Dortmund – Bayern Mnichov 1:2 po prodl. (90.+1 Lucio vlastní - 11. a 103. Toni)

Reklama

Související témata: