Hlavní obsah

Bayern může slavit titul, Norimberk bojuje o záchranu

David KadlecSport.cz

Fotbalisté Bayernu Mnichov mohou již ve 30. kole německé bundesligy slavit mistrovský titul. Svěřenci Ottmara Hitzfelda mají pět zápasů před koncem desetibodový náskok a pokud konkurenti neuspějí, mohou nad hlavu po týdnu zvednout druhý pohár. V tradiční páteční předehrávce hostí Feninův Frankfurt tápající Dortmund. V sobotu potom Norimberk s Kollerem a Galáskem bude pokračovat v záchranářském boji zápasem proti Bielefeldu.

Článek

Bundesliga se více než týden nehrála, zato se konalo finále Německého poháru. V něm lídr ligové tabulky Bayern po dramatickém průběhu porazil gólem Toniho v prodloužení 2:1 Dortmund. Mnichovský klub získal tuto trofej počtrnácté v historii. V zápase si ale zlomil nos záložník Mark van Bommel. Stejná lapálie postihla obávaného kanonýra Miroslava Kloseho ve čtvrtečním prvním zápase semifinále Poháru UEFA, ve kterém Bayern doma remizoval 1:1 s Petrohradem.

Hřiště musel během druhého poločasu opustit i strážce branky a kapitán mužstva Oliver Kahn kvůli potížím se zády. Svěřenci Ottmara Hitzfelda hostí v neděli úřadujícího mistra a momentálně pátý celek tabulky Stuttgart. Pokud druhé Brémy nevyhrají na půdě desátého Karslruhe, může se v Mnichově v podstatě slavit. Poražený finalista Německého poháru má naproti tomu úplně opačné starosti. Dortmund poslední dva zápasy v lize prohrál s děsivým skóre 1:8 a vévodí statistice obdržených branek.

Za jakých podmínek získá Bayern o víkendu titul:
Mnichov v neděli na svém stadiónu porazí obhájce titulu Stuttgart, se kterým na podzim prohrál 1:3.
Druhý Werder Brémy prohraje v sobotu na půdě osmého Karlsruhe.
Třetí Schalke 04 uhraje maximálně remízu v sobotním zápase v Hamburku.

V tradiční páteční předehrávce se Borussia, která má momentálně sedmibodový odstup od sestupových pozic, představí ve Frankfurtu. Funkelovi svěřenci, mezi něž patří stříbrný medailista z MS dvacetiletých Martin Fenin, také neprožívají šťastné období, když třikrát za sebou odešli poraženi.

Norimberk dokázal v nedělním opakovaném utkání urvat tři veledůležité body v boji o záchranu. O vítězství 1:0 nad Wolfsburgem se zasloužil svou druhou trefou v sezóně český reprezentant Jan Koller. Momentálně předposlední celek tabulky hostí v sobotu Bielefeld, který má o dva body více. Souboj o třetí místo, zaručující předkolo Ligy mistrů pro příští sezónu, svede dohromady Hamburk a Schalke. Domácí trenér Huub Stevens se musí obejít bez distancovaného Davida Jarolíma.

Hned trojice český hráčů se může představit v Hannoveru, kam zavítá Hertha. Ta ještě nemá jistou záchranu. V domácím kádru je ex-liberecký Jiří Štajner, za hosty chytá Jaroslav Drobný a akce podél levé postranní čáry vymýšlí Rudolf Skácel. Ve zbývajících sobotních duelech zajíždí Rostock k přímému souboji o setrvání v nejvyšší soutěži na hřiště Papadopulosovy Chotěbuzi a Bochum přivítá poslední Duisburg. O místo v Poháru UEFA pro příští ročník pak budou v neděli bojovat Leverkusen s Wolfsburgem.

Program 30. kola německé bundesligy:
Čas:Zápas:První utkání
Pátek 25. dubna:
20:30Frankfurt - Dortmund1:1
Sobota 26. dubna:
15:30Karslruhe - Werder Brémy0:4
15:30Hamburk - Schalke1:1
15:30Norimberk - Bielefeld1:3
15:30Hannover - Hertha Berlín0:1
15:30Chotěbuz - Rostock2:3
15:30Bochum - Duisburg2:0
Neděle 27. dubna:
17:00Bayern - Stuttgart1:3
17:00Leverkusen - Wolfsburg2:1

Reklama

Související témata: