Hlavní obsah

David Jarolím: V neděli bychom chtěli mít v rodině tři důvody k oslavě

Fotbalista David Jarolím lituje, že jeho tým Hamburk přišel o účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Osmadvacetiletý fotbalista, jenž v sobotu oslaví devětadvacáté narozeniny však doufá, že se klub popere o Pohár UEFA. "Pohárem UEFA splníme cíl, který jsme si dali před sezónou. Osobně ale trochu zklamaný jsem," řekl Právu.

Článek

Hamburk má velkou naději zahrát si Pohár UEFA. Jak vidíte šance vašeho klubu?

Máme to ve svých rukách. Když doma porazíme Karlsruhe, jsme tam.

Vy jste ale měli ještě vyšší ambice...

Chtěli jsme alespoň do kvalifikace Ligy mistrů, jenže ta nám utekla po domácí prohře 0:1 s Brémami. Bohužel, nezvládli jsme závěr zápasu.

V pohárové Evropě byste ale chybět neměli, takže fanoušci a vedení klubu by neměli být zklamaní. Nebo cítíte, že ano?

Myslím, že ne. Pohárem UEFA splníme cíl, který jsme si dali před sezónou. Osobně ale trochu zklamaný jsem. Dlouho jsme se drželi na druhé či třetí příčce a reálně sahali po účasti v Lize mistrů.

O Ligu mistrů jste ale nepřišli snad jen porážkou s Brémami...

Příčin by se našlo víc. Nemá cenu se na nic vymlouvat, prostě nám pár zápasů nevyšlo. Výpadek potká každé mužstvo, my nejsme výjimkou. Dost výrazně se na nás podepsala například únava. I s Intertotem jsme sehráli přes čtyřicet zápasů. Podle toho to na hřišti vypadalo.

V průběhu jara se v německých médiích objevily spekulace, že byste mohl Hamburk opustit. Opravdu uvažujete o změně dresu?

Správně jste řekl, že šlo o spekulace. V Hamburku mám smlouvu ještě na dva roky a jsem tu spokojený. O něčem takovém nepřemýšlím. Na druhou stranu nikdy neříkám nikdy... Ve fotbalu nikdy nevíte.

Už v pondělí se sejde reprezentace k závěrečné přípravě na EURO. Jak moc bude chybět Tomáš Rosický?

O tom není třeba diskutovat. To je veliká ztráta, bude moc chybět.

Mezi záložníky, kteří by ho měli nahradit nebo převzít dirigentskou taktovku, jste i vy. Cítil byste se na tuto roli?

To není o cítění... Jsem úplně jiný hráč než Rosický, on je prostě jenom jeden. Arsenal jeho neúčastí od konce ledna také o hodně přišel. Rosického nelze nahradit jiným hráčem, ale týmovým pojetím. Bude to vyžadovat změnu herního stylu celého mužstva. Myslím, že třeba v Dánsku jsme jako tým neodehráli špatný zápas.

Dá se vůbec stihnout taková změna do začátku šampionátu?

Trenér Brückner už párkrát ukázal, že se nedrží ortodoxně jednoho schématu. Bez Rosického národní mužstvo vyhrálo v Německu, jak už jsem řekl, zvládli jsme i utkání s Dány. Myslím, že máme dost času a dva přípravné zápasy k tomu, abychom našli takový herní styl, který bude účinný. Nemá smysl hořekovat nad tím, že tu Tomáš není, to ničemu nepomůže.

Situace kolem reprezentace ale není nejlepší. Někteří hráči byli zranění, další odehráli jen něco, jiní jsou naopak unavení. Navíc útočníci nestřílejí góly. Věříte, že trenér dostane mužstvo do optimální pohody a formy?

Věřím tomu, protože to dokázal už mnohokrát. Sám jsem odehrál asi třiačtyřicet zápasů, což je hodně. Na druhou stranu jsem po červené kartě čtyři zápasy stál, takže se cítím nabitý energií. Co se týká útočníků, stačí kolikrát jediný gól a všechno je jinak. To jsou střelci, kteří dovedou branky dávat. Jsem optimista.

Kam se může reprezentace podle vás dostat?

Všechna mužstva, která se probojovala na evropský šampionát, mají kvalitu. Tím chci říct, že ho může vyhrát kdokoliv. Kdo by před čtyřmi roky vsadil na Řeky... Hodně ukáže skupina. Když se z ní dostaneme do čtvrtfinále, stát se může cokoliv. Tam je to i o štěstí.

V sobotu hrajete poslední ligový zápas v době, kdy Slavia, vedená vaším otcem, bude bojovat o titul. Vzpomenete si na něj?

Při zápase ne, ale od sestry budu mít určitě na mobilu hned zprávy, jak to dopadlo. Ona mi vždycky posílá nejčerstvější informace. Je to neuvěřitelné, ale česká liga je jako na houpačce. Před dvěma měsíci se zdála Slavia jasná, před dvěma týdny měla všechno v rukou Sparta. Teď drží trumfy zase Slavia a já věřím, že tohle už nepustí. V neděli se sejdeme po delším čase celá rodina i s bráškou Lukášem, který přijede z Itálie. Chtěl bych mít tři důvody k oslavě. Jednak devětadvacetiny, které mám zrovna v sobotu. A potom také náš postup do Poháru UEFA a tátův titul se Slavií, který mu strašně moc přeju.

Reklama

Související témata: