Hlavní obsah

Úřad bundeslize zakázal lukrativní kontrakt o vysílacích právech

BERLÍN

Fotbalová bundesliga může alespoň prozatím zapomenout na lukrativní smlouvu o vysílacích právech, která jí měla za šest let vynést tři miliardy eur (asi 70,7 miliardy korun). Proti kontraktu se postavil německý antimonopolní úřad kvůli tomu, že nedostatečně chrání práva spotřebitelů.

Článek

Úřadu se nelíbí zejména čas, ve kterém chce společnost Sirius pod vedením mediálního magnáta Lea Kircha vysílat záznamy z utkání. Televizní stanice Premiere, které Sirius chce prodat drtivou většinu práv, protože je ochotna výrazně si připlatit za exkluzivitu, totiž nechce, aby záznamy ze sobotních utkání běžely ve veřejnoprávní televizi dříve než v osm hodin večer, což je o 90 minut později, než tomu bylo v uplynulé sezoně.

Zatímco vedení bundesligy nemá s podmínkou Premiere problém, protože peníze ze smlouvy mají klubům pomoci přilákat zvučné posily, antimonopolní úřad se proti smlouvě postavil, protože dostatečně nechrání spotřebitele.

Podle šéfa úřadu Bernharda Heitzera by měly záznamy ze zápasů, které začínají v 15:30, být k dispozici "brzy" po skončení utkání. Čím později by totiž běžely ve veřejnoprávní televizi, tím více lidí by bylo nuceno koupit si placený kanál Premiere.

Reklama

Související témata: