Hlavní obsah

Šimůnek ve Wolfsburgu sedí na lavičce, ale chce se prát o místo

FIGUEIRA DA FOZ

Fotbalový obránce Jan Šimůnek nikdy nebyl zvyklý, že by se na zápasy jen díval z lavičky. Pokaždé jako šéf obrany řídil celé mužstvo. Ale teď kapitán loňských vicemistrů světa do 20 let zažívá trudné časy. Jeho Wolfsburg koupil za velké peníze italské mistry světa z roku 2006 Andreu Barzagliho a Cristiana Zaccarda a Šimůnek rázem putoval na lavičku, odkud se touží vyškrábat zpět do základní sestavy.

Článek

"Není to pro mě jednoduchá situace, ale i tohle k fotbalu patří. Potkalo mě to vlastně poprvé v životě, ale jsem pořád mladej a musím se porvat i s tímhle. Je to nová zkušenost, i když ne moc příjemná," řekl Šimůnek, který se v portugalském městečku Figueira da Foz chystá na úterní přípravný duel s domácím týmem. Pro české mladíky to bude poslední prověrka před zářijovým finišem kvalifikace o mistrovství Evropy.

Jednadvacetiletý stoper tuší, že získat zpět místo v sestavě Wolfsburgu, který vyhlásil útok na nejvyšší pozice v bundeslize, nebude jednoduché. I přesto, že loni ve své premiérové sezoně v Německu v zahajovací sestavě chyběl jen výjimečně. "Ale Zaccardo i Barzagli přišli za veliké peníze. A takoví hráči se asi na lavičku nekupují," připomněl Šimůnek, že Wolfsburg za dvojici palermských zadáků v létě vyplatil sumu přesahující 20 miliónů eur.

Magath dvojici Barzagli - Costa zatím věří

Pro Šimůnka, který už krátce nahlédl i do seniorské reprezentace, je přímou konkurencí především Barzagli, Zaccardo nastupuje spíš na kraji obrany. A zdá se, že kouč Felix Magath nově sestavené stoperské dvojici Barzagli - Costa zatím věří. Navíc se Šimůnkem číhá na šanci i další střední obránce Alexander Madlung.

"Trenér se mnou zatím o mojí pozici nemluvil, ale pro mě se nic nemění. Musím makat na tréninku, být trpělivý a připravený na to, že příležitost přijde," tvrdil Šimůnek, za něhož loni Wolfsburg poslal do Sparty přes sto miliónů korun. "Vždyť zápasů bude během sezóny spousta. Čeká nás bundesliga, domácí pohár, Pohár UEFA. Nedá se to odehrát s jedenácti lidmi," přemítal Šimůnek.

Vytáhlý český zadák zatím panice nepropadá. Kdyby se však vysedávání na lavičce mělo změnit v pravidlo, rozhodl by se situaci řešit radikálněji. "Je předčasné o tom mluvit, ale možná by pro mě bylo lepší, abych šel někam hostovat a pravidelně hrát. Ale byla by to krajní varianta a pro mě nic příjemného, protože se jen tak nechci vzdát. A navíc jsem se ve Wolfsburgu konečně pěkně zabydlel, tak by se mi teď nechtělo nikam odcházet," přemítal Šimůnek.

Reklama

Související témata: