Hlavní obsah

Brankář Kahn chce svou rozlučku už jenom přežít

MNICHOV

V úterý večer se naposledy postaví do branky Bayernu Mnichov jeho někdejší legenda Oliver Kahn. Devětatřicetiletý gólman v zápase proti německé reprezentaci definitivně uzavře svou bohatou fotbalovou kariéru.

Článek

Kahn v pondělí oznámil, že se po 75 minutách nechá vystřídat. "A pak začnu druhý poločas svého života," řekl na tiskové konferenci. Brankářské ambice totiž už prý nemá. "Chci ten svůj čas na hřišti hlavně nějak přežít," prohlásil v nadsázce. Pak ale už opět vážně přiznal, že je pro něj rozlučka proti reprezentaci obrovskou ctí.

Kvůli tomu se dokonce i po oficiálním konci kariéry ještě vrátil k tréninku a od poloviny července se poctivě chystá na svou derniéru. Už to prý ale není dvoufázová dřina, na niž byl zvyklý. "Schází mi přítomnost mužstva, legrace s ním spojená," vysvětlil Kahn, proč se věnuje jen brankářským tréninkům.

Pro tréninkovou dřinu má důvod - v Německu se totiž jeho derniéra těší velkému zájmu fanoušků i médií. Mnichovská Allianz Arena s kapacitou 70 tisíc míst je beznadějně vyprodána, přímý přenos chystá i druhý veřejnoprávní kanál ZDF. Na obyčejný přípravný zápas více než solidní poptávka.

"Jenže Oliver udělal pro Bayern i celý německý fotbal nepředstavitelný kus práce," vysvětlil trenér Bayernu a dříve i reprezentace Jürgen Klinsmann, proč byl pro takovou tečku za gólmanovou kariérou. Prezident německého svazu DFB Theo Zwanziger označil Kahna za "fantastického sportovce a výjimečného člověka". A těm prý výjimečné rozlučky patří.

Reklama

Související témata: