Hlavní obsah

Německé fotbalové kluby dostanou s předstihem peníze od televizí

Zástupci Německé fotbalové ligy (DFL) se se svými mediálními partnery dohodli na předčasném vyplacení odměn za televizní práva na dosud nesehrané zápasy. Částka ve výši zhruba 300 milionů eur (8,2 miliardy korun) dá ekonomicky ohroženým klubům finanční jistotu do konce sezony, jež je aktuálně přerušená kvůli koronavirové pandemii.

Foto: Balk Matthias, ČTK

Fotbalisté Bayernu Mnichov během tréninku

Článek

Představitelé DFL sdružující dvě nejvyšší fotbalové soutěže začali jednat s mediálními partnery o předčasném vyplacení poslední splátky začátkem dubna. Magazín Kicker krátce předtím uvedl, že 13 profesionálním klubům hrozí kvůli výpadku příjmů za televizní práva insolvence.

"Vedli jsme intenzivní jednání, jež byla plná respektu. Až na jednu výjimku jsme dosáhli dohody se všemi partnery. Dohodli jsme se i na tom, co bude, pokud sezona nezačne. Kdyby k tomu došlo, vstoupí v platnost určité mechanismy vrácení peněz," uvedl šéf DFL Christian Seifert.

Největším mediálním partnerem bundesligy je placená televize Sky, dalšími jsou veřejnoprávní ARD a ZDF. Patří mezi ně také Eurosport, jenž poskytl sublicenci internetové streamovací službě DAZN.

O pokračování ligy rozhodnou politici

Profesionální sezona se v Německu zastavila v polovině března a o tom, kdy se rozběhne, rozhodnou politici. Hráči v klubech už několik týdnů trénují a v květnu by mohli začít hrát.

Očekává se, že rozhodnutí by mělo padnout 30. dubna během jednání kancléřky Angely Merkelové s ministerskými předsedy spolkových zemí. Pravidla o omezení kontaktu platí v Německu zatím do 4. května, jako o možném restartu sezony se tak v posledních dnech mluvilo o sobotě 9. května.

"Není v našich rukou, zda vůbec začneme hrát, a pokud ano, kdy. Ale pokud politici rozhodnou, že 9. května budeme moci pokračovat, tak budeme 9. května připraveni," uvedl šéf DFL Seifert. Vysněným scénářem je ukončení sezony do 30. června.

Reklama

Související témata: