Hlavní obsah

Němečtí fanoušci se bouří, nechtějí bundesligu bez diváků

Tvrdá jádra fotbalových příznivců bundesligy začínají projevovat nevoli vůči současné podobě nejvyšší německé soutěže. Duely před prázdnými tribunami označují jako „zápasy duchů“, uveřejňují nesouhlasné texty a pořádají symbolické protesty. Vadí jim především to, že představitelé bundesligy před fanoušky upřednostňují vlastní ekonomické zájmy.

Foto: Sport.cz

Němečtí fanoušci protestují proti zavřeným stadionům.

Článek

Německá bundesliga si minulý víkend připsala úspěšný restart. Milovníci fotbalu se však museli spokojit se sledováním svého oblíbeného sportu v domácím prostředí před televizními obrazovkami. To, že soutěž se má dohrát za zavřenými dveřmi, se ale nelíbí německým ultras.

K protestu už přistoupili například někteří příznivci Kolína nad Rýnem, kteří před stadion umístili pohovku se symbolickým nápisem: „Stadiony místo gaučů! Proti zápasům duchů!" Důvodů, proč se některým fanoušků současná situace nezamlouvá, je hned několik.

Podle některých ultras liga upřednostňuje ekonomické zájmy před diváky a zbytečně tlačí na dohrání soutěže. Druhý důvod je ten, že panují obavy, že liga se současné situace bude snažit zneužít k tomu, aby radikálnější skupiny dostala ze svatostánků pryč.

Foto: Pool, Reuters

Fanoušci musí sedět doma, jejich dresy však na tradičních místech v hledišti nechybí...

„Musíme zdůraznit, že to není v pořádku, v televizi se dívat nebudu a půjdu raději na procházku," nechala se slyšet fanynka kolínských Die Geißböcke v nedávném rozhovoru pro deník Süddeutsche Zeitung. A není jediná.

Podle místních médií jsou v zemi tisícovky fandů, kteří se současnou situací nesouhlasí, a zdaleka nejde pouze o tvrdá jádra kotelníků. Zaznívají totiž hlasy, že se fotbal dávno vzdálil od své základní podstaty, kterou je přinášet radost divákům.

Část německé fotbalové veřejnosti proto tvrdí, že dokud se obecenstva nebudou moct vrátit na svá místa v ochozech, fotbal by se vůbec hrát neměl.

Reklama