Hlavní obsah

Tavares: Sním o tom, že budu slavit dva tituly

Angažmá v německém Hamburku si fotbalový záložník Mickaël Tavares prozatím nemůže vynachválit. Styl práce trenéra Jola mu sedí, s komunikací nemá problém ani mezi svými novými spoluhráči. Na působení ve Slavii přesto dlouho nezapomene. „Na to se nedá zapomenout. Jenže přišla atraktivní nabídka pro mě i klub a já se v kariéře zase mohu posunout výš,“ uvědomuje si Tavares v rozhovoru pro Právo.

Článek

Váš přestup ze Slavie do Hamburku se zrodil hodně rychle. Už jste se v Německu rozkoukal?

Všechno je zatím bez problémů. Dostal jsem se do fantastického klubu. Trenér se mnou hodně mluví, je neskutečně otevřený. Několik kluků včetně Davida Jarolíma hovoří francouzsky, skoro všichni ostatní anglicky, takže s komunikací nemám žádný problém.

Začnete se učit němčinu?

Počítám s tím. Dostanu učitele a až se tady trošku rozkoukám, začnu se učit. Vždycky je lepší zvládnout řeč země, kde hrajete.

V Česku jste ale moc velké pokroky nedělal...

Trosku (přechází z angličtiny do lámané češtiny a směje se –  pozn. autora)... Nějaká slova umím, ale už teď musím říct, že němčina je daleko lehčí jazyk než čeština.

Dělá vám David Jarolím průvodce?

Je to fajn kluk, snaží se mi se vším pomoci. Ale to i ostatní. Třeba Guy Demel má stejného agenta jako já. S Davidem spolu hodně mluvíme, párkrát už jsme byli na jídle. David je tady obrovskou osobností, každý ho respektuje. Dělá kapitána, což mluví za všechno. A je to obrovský profesionál. Po tréninku chodí do posilovny, na masáž, nic nezanedbá. Než on odejde ze stadiónu, já už jsem někdy v hotelu (smích).

Své bydlení ještě nemáte?

Nebyl čas vybrat byt, všechno bylo hrozně rychlé. Měl bych to vyřídit v následujících týdnech. Zatím bydlím v hotelu, stejně jako většina ostatních nových hráčů.

Váš přestup byl poměrně nečekaný. Měl o vás Hamburk zájem už dříve?

První kontakt proběhl po našem pohárovém zápase v Praze, mluvil jsem i s trenérem Jolem. Vím, že mě sledovali dál, konkrétní nabídka přišla až před odletem Slavie do Dubaje. Pak už to běželo rychle. Stihl jsem se s klukama a trenéry rozloučit u večeře a letěl jsem do Německa.

Odcházelo se vám lehce?

To ne, prožil jsem ve Slavii krásný rok a půl. Zahrál jsem si Ligu mistrů, Pohár UEFA, získali jsme titul, hrál jsem v novém Edenu před skvělými fanoušky. Na to se nedá zapomenout. Jenže přišla atraktivní nabídka pro mě i klub a já se v kariéře zase mohu posunout výš. Myslel jsem si, že budu hrát ve Slavii dál, ale fotbal se někdy nedá plánovat. Budu klukům dál držet  palce a sním o tom, že budu po sezóně slavit dva tituly: s Hamburkem i Slavií.

Pomohlo vám angažmá ve Slavii hodně?

Hrál jsem v nejlepším českém klubu pod trenérem Jarolímem, který mi dal strašně moc. Vyžaduje disciplínu, patřičnou agresivitu a hodně jsem se toho od něj naučil. Fyzicky jsem na tom velmi dobře. Můžu z toho těžit i v Hamburku. Když jsem přežil to nedávné soustředění na horách, tak už snad zvládnu všechno...

Jste v kontaktu se spoluhráči ze Slavie?

Hlavně s Tijani Belaidem. Mluvíme spolu i několikrát denně. S trenérem Jarolímem jsem si ještě nevolal, ale on určitě ví všechno od Davida... Jinak v úterý bychom měli mít volno, tak bych na dva dny rád zajel do Prahy. Chci se rozloučit na Slavii a taky musím pro věci. Všechno zůstalo v mém pražském bytě, včetně oblečení.

Budete v základní sestavě už v sobotu v Karlsruhe?

To netuším. Musím čekat a doufám, že šanci dostanu. Musím věřit ve své schopnosti. Na vysedávání na tribuně mě snad klub nekupoval...

Reklama

Související témata: