Hlavní obsah

Šimůnek musel přitvrdit, z tolik vysněné bundesligy nechtěl odejít

PRAHA

Chmury z podzimu jsou pryč. Už nechodí zapškle na trénink. Nevrací se domů bez nálady. Český fotbalový obránce Jan Šimůnek je po půl roce znovu klíčovým mužem sestavy bundesligového Wolfsburgu. Půlroční zmar skončil se startem zimní přípravy.

Článek

„Vyšla mi. Nebyl jsem nemocný, cítil jsem se skvěle. V generálce se St. Pauli jsme vyhráli tři nula, pak jsme porazili v poháru Rostock pět jedna. Od té doby mi trenér věří,“ vykládá Šimůnek. Byl u tří jarních výher Wolfsburgu i u jediné remízy. Vždy v základu. Je to dramatický rozdíl ve srovnání s podzimem. V první polovině sezóny nastoupil v bundeslize jen k bezbrankovému zápasu s Dortmundem. „Na posledních třicet vteřin,“ ušklíbne se hořce při vzpomínce na podzimní trápení.

„V letní přípravě jsem marodil, pak jsem pro změnu měl poraněné tříslo. A když jsem byl konečně fit, nedařilo se mi. Taky v tréninku jsem při herních cvičeních dělal hloupé chyby. Byl jsem fakt špatný,“ nešetří kritikou vlastní osoby.

Spekulovalo se o návratu do Sparty

Mluvilo se o jeho odchodu z klubu. Spekulovalo se o návratu do Sparty. „Ale nechtěl jsem odcházet. Bundesligu jsem si před časem vysnil. A nemám ve zvyku utíkat,“ líčí bývalý kapitán vicemistrů světa do 20 let.

Ale cesta k místu v základní sestavě Wolfsburgu se nejevila reálně. V zimě nikdo neodešel. A trojice stoperů Barzagli, Costa, Madlung se zdála být neprostupná. Paradoxně pomohl muž, který českému zadákovi na podzim nevěřil – trenér Magath. Na startu zimní přípravy přišel a Šimůnkovi řádně od plic vyjevil své představy.

Rychlost a chytrost

„Dost důrazně mi kladl na srdce, že musím být tvrdší a důraznější. Já mu zase říkal, že je pro mě důležité, když se mnou mluví,“ vykládá Šimůnek, který je proslulý rychlostí a chytrostí, díky níž se do soubojů prakticky nedostane.

Nicméně požadavky trenéra splnil, a tak je týden co týden místo na tribuně v základní sestavě. „Přitvrdil jsem. Už i souboj se mnou bolí. Ale rabiát ze mě nebude. Pořád se snažím vše řešit fotbalově,“ směje se Šimůnek. Jeho Wolfsburg je v bundeslize šestý, ztrácí jen čtyři body na druhý Hoffenheim a šest na vedoucí Hamburk.

Boj o osmifinále Poháru UEFA

„Jednoznačným cílem jsou evropské poháry, kam jde prvních pět týmů. Snem všech v klubu pak Liga mistrů, což znamená být do třetího místa. Určitě to je v našich silách, protože jsme hráli fakt dobré zápasy. Navíc se snad brzy uzdraví záložník Dejagah a útočník Grafite, kteří jsou pro naši hru důležití. A k tomu je třeba vidět, že Bayern Mnichov, Hoffenheim a Leverkusen máme doma,“ přemítá o reálnosti evropských ambicí Šimůnek.

Už ve čtvrtek bude usilovat se spoluhráči o postup do osmifinále Poháru UEFA. V prvním utkání dvojzápasu s pařížským St. Germain jeho Wolfsburg ve Francii prohrál 0:2. „Můžeme postoupit. Herně jsme nebyli horší. A navíc Edin Džeko má momentálně super formu. Na jaře dal už pět gólů,“ připomíná Šimůnek, že nejen jemu přineslo jaro nový elán.

Reklama

Související témata: