Hlavní obsah

Kadlec věří, že Leverkusen konečně získá trofej

LEVERKUSEN

Nejprve zklamání z vyrovnání soupeře těsně před koncem, pak radost z opětovného získání vedení v prodloužení a nakonec ještě euforie umocněná vstřeleným gólem po drzém sólovém úniku, kterým definitivně zpečetil postup. Tak prožil český obránce ve službách Leverkusenu Michal Kadlec duel semifinále Německého poháru proti druholigové Mohuči, v němž nakonec Bayer slavil triumf a postup do berlínského finále.

Článek

"Když už jsme těsně pod vrcholem, tak už to snad dotáhneme do vítězného konce. Teď by byla obrovská škoda, kdybychom zůstali bez trofeje," řekl ve středečním rozhovoru s ČTK zadák národního týmu. Čtyřiadvacetiletého beka prý nestraší pomyšlení na rok 2002, kdy Leverkusen prohrál finále poháru i Ligy mistrů a mezi prsty mu proklouzl i bundesligový primát. Od té doby se Bayeru občas nelichotivě přezdívá "Neverkusen" v narážce na to, že tým nikdy nevyhraje žádnou trofej.

Teď ale Leverkusen posměváčkům může zavřít ústa. "Samozřejmě jsem takové řeči zaslechl i teď, ale je to od lidí, co nám nefandí. My si v týmu nic takového nepřipouštíme a naopak to chceme změnit," prohlásil bývalý obránce Sparty a Slovácka.

Pro Leverkusen je úspěch v poháru životně důležitý: Bayer totiž po bídném jaru v lize klesl až na deváté místo a cesta do příštího ročníku evropských pohárů vede už jen přes pohárovou soutěž. "Je jasné, že je to pro nás teď jasná priorita, když jsme ligu tak pokazili," souhlasil Kadlec, který si středeční odpoledne po povedeném úterku zpestřil na golfovém hřišti. "Lítá mi to tak deset metrů, asi jako bych do toho kopal nohou," hodnotil s úsměvem a sebekriticky své umění na cvičném odpališti.

Mohuč nám dala zabrat, říká Kadlec

V úterý večer ale zažil v dresu Bayeru jeden z nejhezčích večerů od doby, co jej od začátku sezóny obléká. "Ale také to byly pořádné nervy. Mohuč hraje druhou ligu, ale dala nám zabrat. Stáli zakopaní na vlastní polovině a těžko se jejich obrana překonávala," vyprávěl Kadlec, jehož tým sice osm minut před koncem vstřelil první gól, ale outsider chvíli před závěrečným hvizdem vyrovnal a utkání muselo vyřešit až prodloužení. "Jejich vyrovnání byl šok. Ale my jsme se s tím vyrovnali výborně a Mohuč zlomili rychlým gólem a brzy přidali další," pochvaloval si Kadlec.

Mohuč nakonec dorazil on sám. Tři minuty před koncem prodloužení se blýskl brankou, na níž jen tak nezapomene. Syn kapitána vicemistrů Evropy z roku 1996 Miroslava Kadlece si z postu levého beka sběhl do středu hřiště, šikovně si obhodil stopera a po následné kličce brankáři zavěsil do opuštěné brány.

Nejhezčí gól

"Něco podobného se mi už dlouho nepovedlo, ani nevím, jak se to semlelo. Křikl jsem si o míč a najednou vyplul sám před gólmanem. Klička se mi povedla," líčil Kadlec, který letos v Leverkusenu vstřelil už čtyři branky. "Ale tahle byla asi nejhezčí v kariéře," dodal Kadlec.

Ve středu večer bude s napětím sledovat, kdo se jeho Bayeru postaví ve finále. Rozhodne se mezi velkými rivaly Hamburkem a Brémami, které pak čekají ještě vzájemné bitvy v semifinále Poháru UEFA. "Budu fandit Hamburku a Davidu Jarolímovi. Ale pak budu doufat, že je ve finále porazíme a trofej připadne nám," uvedl Kadlec.

Ten už třikrát vyhrál pohárovou soutěž v České republice se Spartou, ale teď netají, že ta německá pro něj v hierarchii úspěchů stojí mnohem výš. "Vůbec se to nedá srovnávat. V Německu to je obrovsky populární, na zápasy chodí šedesát sedmdesát tisíc lidí. My jsme se Spartou hráli finále na Strahově před dvěma tisícovkami, to byl výsměch," vzpomínal Kadlec.

Reklama

Související témata: