Hlavní obsah

VIDEO: Fotbalisté Wolfsburgu mají i díky Džekovi senzační titul na dosah

BERLÍN

Drama až do posledního kola nachystala fotbalová bundesliga. V sobotu se v Německu o titulu nerozhodlo - a vzhledem k tomu, že v případě bodové rovnosti rozhoduje o konečném pořadí celkové skóre, tak ani nemohlo. Vedení si však udržel Wolfsburg, který má v čele náskok dva body před Bayernem a Suttgartem a tři před Herthou. Džeko a spol. jsou krůček od senzace.

Článek

Exteplický útočník Džeko míří za bundesligovým titulem. Wolfsburg vyhrál v předposledním kole v Hannoveru a bosenský fotbalista se blýskl hattrickem. Především první gól do šibenice byl parádní. Jeho brazilský parťák Grafite přidal dvě branky, takže vedoucí tým si polepšil skóre na plus 35 gólů. Grafite už dal v sezóně 26 branek, Džeko jen o jednu méně a oba kralují tabulce střelců. Za vítězný tým si posledních 9 minut zahrál i obránce Jan Šimůnek, za Hannover nastoupil Jiří Štajner.

Wolfsburg se v čele tabulky bodově osamostatnil, protože Bayern Mnichov jen remizoval na půdě Hoffenheimu 2:2. Džeko a spol. tak mají všechno ve svých rukou, pokud v závěrečném kole doma porazí Brémy, získají senzační mistrovský titul. Vzhledem k lepšímu skóre by jim měla stačit i remíza - to v případě, že Bayern neporazí Stuttgart o více než sedm gólů. Právě Stuttgart se na mnichovský velkoklub dotáhl výhrou 2:0 nad Chotěbuzí a stále je ve hře, takže jeho duel na Bayernu bude pikantní.

Zdá se, že se naplňuje prognóza Franze Beckenbauera, prezidenta Bayernu. Slavný "Císař" totiž dvě kola před koncem nefavorizoval na titul svůj tým, ale Wolfsburg či Herthu. "Nikoho nepřekvapím, že by mě vítězství Bayernu potěšilo. Já si ovšem nemyslím, že bude mistrem. Budu spokojený, když se Bayern přímo kvalifikuje do Ligy mistrů," napsal Beckenbauer ve svém pravidelném sloupku v deníku Bild. Jako by něco tušil...

Hertha s gólmanem Drobným v brance zaváhala a doma jen remizovala 0:0 se Schalke. Berlíňané tím přišli o šanci na titul, vzhledem ke skóre plus 11 gólů jsou už ze hry. Výhra v posledním kole v Karlsruhe by však Drobného a spol. posunula na minimálně třetí příčku znamenající postup do Ligy mistrů. Hamburk s kapitánem Davidem Jarolímem podlehl Kolínu 0:1. Leverkusen rozstřílel 5:0 Mönchengladbach a zatímco hostující Tomáš Galásek si vysloužil žlutou kartu, domácí Michal Kadlec se jedním gólem hlavou zapojil do kanonády.

Bundesliga už zná prvního sestupujícího. Je jím Karlsruhe, jemuž nepomohla ani nečekaná výhra 3:1 v Brémách. Do druhé ligy nejspíš spadnou také Chotěbuz a Bielefeld, které mohou zachránit jen vysoké výhry v posledním kole.

33. kolo bundesligy:
Bochum - Frankfurt 2:0 (26. Hášemíján, 73. Klimowicz), Brémy - Karlsruhe 1:3 (73. Almeida - 28. a 39. Stindl, 55. Iašvili), Dortmund - Bielefeld 6:0 (43. a 72. Kehl, 53. Hajnal, 69. Valdéz, 84. Tinga, 87. Zidan), Hamburk - Kolín nad Rýnem 0:1 (9. Ehret), Hannover - Wolfsburg 0:5 (14., 54. a 79. Džeko, 33. a 39. Grafité), Hertha Berlín - Schalke 0:0, Hoffenheim - Bayern Mnichov 2:2 (21. Ba, 28. Carlos Eduardo - 16. Ribéry, 44. Toni), Leverkusen - Mönchengladbach 5:0 (30. Kiessling, 44. Helmes, 68. Castro, 78. Kadlec, 86. vlastní Dante), Stuttgart - Chotěbuz 2:0 (19. Hitzlsperger, 78. Cacau).
Program závěrečného 34 kola:
Wolfsburg - Brémy, Frankfurt - Hamburk, Bayern - Stuttgart, Chotěbuz - Leverkusen, Bielefeld - Hannover, Karlsruhe - Hertha, Mönchengladbach - Dortmund, Schalke - Hoffenheim, Kolín - Bochum.

Reklama

Související témata: