Hlavní obsah

Než vlci zaútočí na titul, půjdou Šimůnek a spol. do kina

Jediný bod stačí fotbalistům Wolfsburgu k zisku bundesligového titulu. Překvapivý lídr má před závěrečným kolem dvoubodový náskok na favorizovaný Bayern Mnichov, který navíc hraje se Stuttgartem. „Při bodové shodě je rozhodující skóre, které máme výrazně lepší. Klidně si můžeme dovolit s Brémami jen remizovat. Ale věřím, že titul potvrdíme vítězstvím,“ plánuje Jan Šimůnek, český obránce vlků, jak se mužstvu přezdívá.

Článek

Po kratším výpadku formy se váš Wolfsburg zase rozjel, v posledních dvou kolech udržel čisté konto, smetl doma Dortmund a v sobotu deklasoval Hannover, tudíž jste pouhý bod od zisku titulu a navíc se zdá, že ve skvěle formě...

My jsme před tím nebyli v nějaké velké krizi. Prohráli jsme v Chotěbuzi, ale tam jsme byli lepším týmem, jenže jsme se nemohli prosadit střelecky. Celý zápas jsme soupeře přehrávali, ale chybělo gólové vyjádření. Horší to bylo se Stuttgartem, který nás smetl. Ten duel jsme nezvládli. Nebojovali jsme jeden za druhého, nikdo nikomu nepomohl. Přitom právě tohle nás zdobilo v předešlých úspěšných zápasech. Ale nemůžete celou sezónu odehrát bez jediného zaváhání. To prostě nejde.

Vás se ten výpadek ale dotkl mimořádně. Čtyřbrankový výprask od Stuttgartu jste odskákal vyřazením ze sestavy...

Trenér Magath mě a Pekárika nechal sedět proti Dortmundu i teď v Hannoveru na lavičce. Ale před sobotním zápasem jsem mluvil s asistentem a říkal mi, že v tréninku se mnou byli spokojení. I proto jsem věřil, že se do hry dostanu alespoň na pár minut.

Nakonec jste se vážně dočkal a naskočil deset minut před koncem za kanonýra Grafiteho. Berete střídání jako signál od trenéra, že s vámi dál počítá?

Ano. Přesně tak! Ukázal mi, že mě nezatratil. Byť šlo jen o deset minut.

Myslíte, že nastoupíte v závěrečném utkání s Brémami?

To netuším. Tento týden není vložené utkání, budeme jen trénovat. Záleží, jaký bude mít trenér záměr.

Wolfsburgu stačí jediný bod k zisku mistrovského titulu, protože Bayern jen remizoval s Hoffenheimem a rozhodujícím faktorem je rozdíl ve skóre. Najde se v klubu člověk, který by pochyboval o prvním místě?

Nechceme tu šanci ztratit. Nikdo si nedovolí Brémy podcenit, protože jde o strašně nevyzpytatelného soupeře. Prohrály s Karlsruhe, které je poslední. Jenže před tím porazily Bayern. A myslet si, že se budou šetřit na finále Německého poháru je nesmysl. My prostě půjdeme do zápasu s cílem zvítězit.

Podzim jste prožil na lavičce náhradníků a často se mluvilo o vašem odchodu. V zimě jste se však prosadil do základní sestavy a prakticky odehrál celé jaro s výjimkou zápasu s Dortmundem. S jakými pocity budete prožívat ten zápas vy osobně?

Ať už nastoupím či nikoliv, tak beru jaro za vydařené. Věřím, že titul uděláme. A můj rukopis na něm bude zřetelný díky jarní části sezóny. Nebyl jsem ve Wolfsburgu jen do počtu.

Budete mít v hledišti hodně velkou rodinnou podporu?

Určitě. Dorazí přátelé i rodiče se sestrou. Samozřejmě také přítelkyně. Mám osm lístků, protože jsme dostali dva navíc ve srovnání s předešlými zápasy. A dva mi ještě dal spoluhráč Okubo. Stejně bych ale ještě potřeboval. Kde je vezmu nevím, protože už je beznadějně vyprodáno nejméně čtrnáct dnů.

Vládne mezi fanoušky velká euforie?

Obrovská! V Hannoveru za námi bylo podle mého odhadu tak osm tisíc příznivců. Když jsme odjížděli ze stadiónu, ani jsme se přes skotačící a rozradostněný dav nemohli s autobusem protáhnout. Očekávání je neuvěřitelně velké.

Nezvolí trenér kvůli klidu zvláštní formát přípravy?

Po tom nešťastném zápase se Stuttgartem trenér rozhodl, že před každým utkáním bude dvoudenní soustředění. Takže sraz budeme mít už ve čtvrtek.

Není ale takový rytmus trošku kontraproduktivní? Nelezete si se spoluhráči na nervy?

Vůbec ne. Ve čtvrtek máme trénink, v pátek přípravu a večer jdeme vždycky všichni do kina. Je to skvělý relax.

Vážně chodí celý tým společně do kina?

Ano. Trvá to celou sezónu a trenér na tomhle zaběhnutém rituálu nic nezměnil ani nyní v závěru soutěže. Teď před Hannoverem jsme byli na snímku Andělé a démoni s Tomem Hanksem. Bylo to zajímavé. Dáme si popcorn, pobavíme se a jedeme na hotel.

Kdo vybírá filmy? Máte sál zamluvený jen pro sebe?

Rozhodující slovo při výběru mají asistenti. A chodíme normálně v plném provozu. Jen se vždy zamluví větší počet míst. Reakce diváků, když se do sálu nahrne celý tým, jsou zajímavé. Většinou jsou dost vykulení.

Jak si o víkendu vedli reprezentanti z posledního Radova výběru
Brankáři:
Petr Čech - Ve velkém ohrožení nebyl, nicméně ve vítězném duelu Chelsea s Blackburnem (2:0) působil jistě a uhájil čisté konto.
Jaroslav Drobný - Když bylo třeba, mužstvo zase podržel. Jenže co to je platné, Hertha doma jen remizovala se Schalke 0:0 a přišla o šance na titul. V posledním kole bude hrát o třetí místo a tím i o Ligu mistrů.
Martin Vaniak - Na Žižkově mu čisté konto pokazil Straka. To ale slávistického gólmana určitě nermoutilo, se svým klubem totiž po vítězství 3:1 mohl oslavovat obhajobu mistrovského titulu.
Obránci:
Zdeněk Grygera - Před prázdným hledištěm absolvoval celý zápas. Juventus však nedokázal využít zaváhání AC Milán a remizoval doma s Bergamem 2:2.
Marek Jankulovski - Jeho AC Milán prohrál v Udine 1:2 a tím potvrdil Interu mistrovský titul. Hrál celý zápas a dokázal podpořit i ofenzívu.
Michal Kadlec - Leverkusen doma rozstřílel Mönchengladbach 5:0 a český obránce se hlavou postaral o čtvrtý gól v utkání.
Zdeněk Pospěch - V klíčovém duelu zahrál velmi dobře. FC Kodaň smázl Bröndby 4:0 a vystřídal svého soupeře v čele tabulky.
David Rozehnal - Po oslavách zisku Italského poháru přišel vcelku logicky útlum a Lazio i s ním v sestavě prohrálo v Palermu 0:2.
Marek Suchý - V dresu Slavie odehrál utkání na stadiónu Viktorie Žižkov opět v záloze. Mohl se radovat z vítězství a zisku titulu.
Záložníci:
David Jarolím - Ani kapitán na Kolín nic nevymyslel. Hamburk doma prohrál 0:1 a v nešťastném závěru sezóny má co dělat, aby se znovu protlačil do Evropy...
Jaroslav Plašil - Již tradičně patřil k nejaktivnějším hráčům Pamplony, která v bitvě o záchranu remizovala s FC Sevilla 0:0.
Jan Polák - Anderlecht sice vyhrál v Genku 2:0, ale k titulu si zatím nepomohl. V Belgii rozhodne o mistrovi jeho dodatečný dvojzápas se Standardem Lutych.
Libor Sionko - S koncem sezóny se v sestavě FC Kodaň neobjevuje už ani jako náhradník.
Radek Šírl - Po zranění ve Slovinsku zatím sbírá jen minuty, stihl tři a jeho Petrohrad prohrál na hřišti CSKA Moskva 1:2.
Útočníci:
Roman Bednář - Postaral se o skandál víkendu, když ho jeho klub West Bromwich Albion musel až do vyřešení kokainové kauzy suspendovat...
David Lafata - Jablonec si na Příbrami smlsnul, spláchl ji 4:0 a Lafata trefou v samém závěru uzavřel skóre.
Tomáš Necid - Před týdnem sice dal svůj první gól v ruské lize, proti Petrohradu se ovšem v sestavě CSKA Moskva vůbec neobjevil.

Reklama

Související témata: