Hlavní obsah

VIDEO: Grafite a Džeko přepsali historii bundesligy, těžko však mezi „Vlky“ zůstanou

WOLFSBURG/ PRAHA

Přepsali historii bundesligy, přesto není ani trochu jisté, zda mistrovský Wolfsburg může s elitní kanonýrskou dvojicí Grafite - Džeko pro Champions League počítat. „Uděláme všechno proto, abychom je v klubu udrželi,“ slíbil obchodní ředitel „Vlků“ Jürgen Marbach hned poté, co bouřlivé oslavy historicky prvního titulu ve Wolfsburgu v neděli skončily.

Článek

Nejenže ovládli tabulku kanonýrů, neboť Brazilec Grafite se stal s 28 góly nejlepším střelcem bundesligy a Bosňan Edin Džeko skončil s 26 brankami hned za ním, ale postarali se i o změnu v historických statistikách. Tím, že dohromady nastříleli nastříleli 54 branek, totiž z tabulek vymazali legendární snajpry Gerda Müllera a Uli Hoenesse, kteří v sezóně 1971/72 a 1972/73 dali dohromady 53 branek.

„Tenhle den si navždy uchovám v hlavě,“ zářil brazilský útočník Grafite, když v posledním kole bundesligy pomohl dvěma góly k vysokému vítězství Wolsfsburgu nad Brémami a zisku mistrovského titulu.

„Jejich rekordní kanonáda vyniká o to víc, že šlo prakticky o neznámé útočníky, kteří byli na fotbalovém trhu volně k mání. Mohl po nich sáhnout každý, jenže jen my měli správný odhad, co se v nich skrývá,“ vyzdvihoval kanonýrskou dvojici trenér a manažer Wolfsburgu v jedné osobě Felix Maghath.

Třicetiletý Brazilec Grafite přišel do Wolfsburgu z francouzského Le Mans, kde během tří let nastřílel pouhých 18 gólů, třiadvacetiletého Džeka koupil Magath před dvěma lety v Teplicích za čtyři milióny eur.

Teď ovšem jejich cena vyletěla na evropské fotbalové burze mnohonásobně vzhůru a je otázkou, zda je německý mistr ve svých řadách udrží, když kolem nich krouží giganti kalibru Chelsea, Manchesteru Uniter, Arsenalu či AC Milán.

Wolfsburg hodlá oběma kanonýrům, kteří mají angažmá podepsané až do roku 2011, nabídnout novou smlouvu. Podle ní by měl pobírat Grafite od nové sezóny čtyři milióny a Džeko kolem tři miliónů euro.

„Rád bych ještě dva roky zůstal, doufám, že to klapne,“ svěřil se Brazilec Grafite, než odletěl za manželkou Kelly domů do Recife. „Teď chci hlavně odpočívat. O budoucnosti můžeme bavit, až na to bude klid a čas,“ vykroutil se před odletem do Sarajeva Edin Džeko.

Reklama

Související témata: