Hlavní obsah

VIDEO: Morávek má v Schalke dva renomované kmotry, Němce a Möllera

PRAHA

Jenom na chvíli se zpátky v Praze objevil záložník Jan Morávek, a v úterý ráno definitivně odletí zahájit své angažmá v Schalke 04. Odchod talentovaného záložníka je největším přestupem v historii Bohemians 1905, který by měl fotbalovým klokanům vynést minimálně 80 milionů korun. Na rozloučenou Morávka vybavili povlečením v zelenobílých klubových barvách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý fotbalista Bohemians 1905 Jan Morávek s dresem svého nového zaměstnavatele Schalke 04

Článek
Fotogalerie

Má před sebou obrovskou výzvu. A tak je Jan Morávek rád, že se v začátcích svého angažmá v Schalke může spolehnout na dva zkušené kmotry. Německého internacionála Andyho Möllera a bývalého kapitána české reprezentace Jiřího Němce.

„Hned jak do Gelsenkirchenu přiletím, vytočím číslo pana Möllera. Jsem moc rád, že se mohu na takovou osobnost obrátit,“ těší se mladík. „Andy Möller jako generální manažer Honzu do Schalke přivedl. V sobotu dohodl jeho přestup v Praze a v neděli byl zbaven všech funkcí. Přestože už v klubu nepůsobí, slíbil, že s čímkoliv pomůže,“ vysvětluje hráčův agent Jiří Stejskal.

Velkou roli v Morávkově přestupu sehrál také druhý přímluvce, tentokrát krajan. „Postavení Jiřího Němce v Schalke je velmi významné. První doporučení na Honzu přišlo z jeho strany a také on mu minimálně v začátku hodně pomůže,“ přibližuje záložníkův otec Tomáš Morávek.

Svérázný internacionál s přezdívkou „Němej“ také mladíka v Gelsenkirchenu v minulých dnech doprovázel. „Ještě sedm let poté, co v Schalke skončil, ho každý pátý člověk ve městě pozná, musí se lidem podepisovat na kapoty jejich aut... Jiří Němec je dodnes nejdéle sloužícím a nejúspěšnějším cizincem v historii klubu,“ žasne Stejskal.

Začátky mohou být krušné, uvědomuje si

Nejvíc se však Morávek bude v začátcích spoléhat na svou přítelkyni Terezu. Především na jejím vkusu je vybavení přiděleného velkého bytu 3+1, který klub mladíkovi vybral. První část výbavy už mají - šéf Bohemky Lukáš Přibyl věnoval Morávkovi na rozloučenou s „Dolíčkem“ povlečení v klubových zelenobílých barvách i s klokanem...

Po dětském hřišti se prý mladý pár v novém prostředí zatím nepídil. „Vždyť je mi teprve devatenáct, tak se do ničeho netlačím. Ale když se ptáte, dětské hřiště máme hned naproti,“ usmívá se. Byt je v klidné čtvrti blízko stadiónu.

Za pár dnů už Morávkovi začnou i samotné fotbalové starosti. „Přál bych si, abych klub nezklamal. Aby Schalke nelitovalo, že mě koupilo. Uvědomuji si, že hlavně ze začátku můžu třeba jen sedět na lavičce. Jsem na to připravený, věřím, že by mě to nezlomilo. V takovém případě bych musel ještě víc makat na tréninku, to se pod trenérem Magathem určitě vyplatí,“ uvědomuje si, co ho při spolupráci s vyhlášeným koučem-tvrďákem čeká.

Sahá po panenkovské osmičce

Zatímco v áčku Bohemky nosil dres číslo 30, v Schalke by se měl Morávek vrátit k osmičce, s níž nastupoval v mládežnických týmech. „Dostal ji v žácích s upozorněním, aby si uvědomil, co osmička v Bohemce znamená,“ usmívá se táta Tomáš a naznačuje, že syn by měl navázat na nejslavnějšího klokana Antonína Panenku.

„Číslo osm mám v jednání, ještě to musí povolit trenér Magath,“ uzavírá Jan Morávek.

Reklama

Související témata: