Hlavní obsah

Co to ku... je? Fanoušci lapají po dechu, hráč jejich milovaného klubu je rozzuřil

Cardiff

Pro zásadové vyznavače klubových barev to je krutá rána. Mladý fotbalista Schalke a reprezentant Walesu Rabbi Matondo v pauze nezahálí, to by fandové klubu mohli kvitovat, ale to, v jakém oblečení vyrazil mezi lidi - v tomto případě do posilovny doma v Cardiffu -, mu jen těžko odpustí. Rodák z Liverpoolu totiž oblékl dres Dortmundu, odvěkého porúrského rivala Schalke. Co víc, vše se objevilo na sociálních sítích!

Foto: Profimedia.cz

Rabbi Matondo v dresu Schalke v červnovém zápase s Wolfsburgem.

Článek

Válečný stav! Asi tak nějak to je už léta mezi fandy dvou slavných klubů. Jejich souboj je v Německu brán jako největší derby. Zkrátka něco jako rivalita mezi Spartou a Slavií.

Sice jen v pauze, ale přece jen jako slon do porcelánu do toho vletěl mladík, který se od loňska objevuje v sestavě Schalke. Jako červený hadr na býka působí žlutočerná kombinace dortmundské Borussie na ty, kteří přejí týmu z Gelsenkirchenu.

„Je mi zle. Co to kurva je?" reagoval rozezleně na obrazové sdělení na Twitteru jeden z šokovaných příznivců Schalke. Pění i řada dalších. A na sítích se pod fotografií Matonda v dresu Jadona Sancha objevují nejrůznější vzkazy. Některé jsou i bez vulgárních výrazů. „V tomto případě si přece nemůže obléct dres arci rivala," diví se jeden z fanoušků. „To je nechutné," přidává se další z plejády.

„Možná jen podvědomě ví, který klub je zkrátka lepší," vtipkuje jedinec patřící zjevně do protivníkova tábora.

„To si taky mohl koupit dres Anglie," naráží jiný z diskutujících na to, že Matondo to měl složitější i s volbou národního týmu, za který hraje.

„Tam jsou dveře," spěchá pro změnu hned jeden z fandů s návrhem na okamžitý vyhazov po prohřešku horším, než by snad bylo krvesmilstvo.

Ale vzpomeňte, co si užil slávista Vladimír Šmicer, když víceméně náhodně při exhibici nedávno oblékl dres Sparty. A to má dávno po kariéře. Všem by to mohlo být jedno.

Co si asi ještě vyslechne Matondo?

S vybíráním dresu rozhodně má zkušenosti. Pro reprezentační potřeby mohl volit týmy DR Kongo, Anglie, ale vybral jinak. Právě ve Walesu se pustil do velkého fotbalu.

Ani v tomto nešťastném klubovém případě nešlo podle všeho o provokaci nebo nějaký truc. Do posilovny si jen vzal kamarádův dres. Devatenáctiletý ofenzivní hráč totiž sdílí společnou minulost právě se Sanchem. Oba kopali v mládežnických týmech Manchesteru City a dobře se znají. A v posledních měsících se potkali v Německu.

Matondo v roce 2019 přišel do Schalke a v novém působišti mu pomohla již zaběhlá hvězda z blízkého Dortmundu Sancho. „Jadon mě sám kontaktoval a dal mi tipy, co a jak. Na začátku mi to opravdu pomohlo," netajil Matondo. Ale žluto-černý dres na veřejnosti asi bude muset ještě vysvětlovat.

Reklama

Související témata: