Hlavní obsah

Krmaš: Bundesliga mi vynahradí evropské poháry

Dva roky válčil s Freiburgem v 2. německé fotbalové lize. Mnozí odchod obránce Pavla Krmaše z Teplic v létě 2007 odsuzovali. Ale devětadvacetiletý borec už tehdy žil sen, který vyvrcholil letos na jaře postupem mezi německou elitu. Už v neděli si odchovanec Broumova zahraje vytouženou bundesligu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Pavel Krmaš

Článek

Po dvou sezónách v 2. lize jste postoupili mezi nejlepší a v neděli vstoupíte do bundesligy duelem s Hamburkem. Už vás pohltila nervozita a napětí z velkého debutu?

Myslím, že všichni v klubu jsou strašně nažhavení. Všichni jsme dva roky usilovali o postup. Na úvod máme hodně atraktivního protivníka. A vlastně celý rozjezd je hodně složitý. Pak hrajeme se Stuttgartem, Leverkusenem a se Schalke. Ale možná je lepší mít tyhle týmy na úvod, kdy nemusí být tolik sehraní.

Co pro vás znamená místo v sestavě bundesligového klubu?

Naplnění snu, s nímž jsem do Německa před dvěma lety odcházel. Už tehdy jsem věděl od manažerů týmu, že chtějí mezi elitu. Na první pokus nám postup těsně unikl. Jen o pár bodíků. Byli jsme strašně zklamaní. Ale minulou sezónu jsme zvládli a budeme hrát v soutěži, která je přeci jen o stupínek výše. Vždyť většina  našich nadcházejících protivníků má kádry nabité reprezentanty. Je to pro nás všechny ve Freiburgu strašná výzva.

Trenér vás zařadil v generálce v utkání Německého poháru do základní sestavy. Odborný magazín Kicker vás rovněž zařadil mezi osm hráčů, jejíchž místo je neotřesitelné. Cítíte nervozitu z velkého očekávání nebo spíše odpovědnost?

Svoji pozici v týmu hodnotit nechci. Nervózní pochopitelně jsem. Ale to zmizí už při prvním utkání. Zažil jsem Ligu mistrů i evropské poháry a tam to bylo stejné.

Nechybí vám právě zápasy na mezinárodní scéně, kterou jste okusil se Spartou či Teplicemi?

V Česku jsem vždy chtěl do Ligy mistrů či tehdejšího Poháru UEFA. Byla to šance, jak poznat jiný styl hry a posunout v konfrontaci s nejlepšími své schopnosti. Navíc šlo o prestiž. Ale tu má celá německá liga. Všechny kluby do jednoho. Bundesliga mi plně vynahradí evropské poháry. V mnohém dokonce ještě předčí.

Takže se vám po zápasech evropských pohárů nestýská? Už nemáte ambice na přestup do lepšího klubu?

S Freiburgem se na špičce asi pohybovat nebudeme. Ale fakt mi to nevadí. Mám smlouvu ještě na dva roky a mým jediným přáním je hrát celou tuto dobu bundesligu a neprožít sestupové zklamání.

O soupeřích hovoříte takřka s úctou. S jakými ambicemi do soutěže vstoupíte?

Cílem je záchrana. Nikdo od nás nečeká žádná zázraky. V druhé lize jsme hráli hodně ofenzivně. Teď se naše pozice určitě změní. Budeme hrát určitě fyzicky náročnější fotbal, hodně kontaktní, důrazný.

Pracovali jste hodně na fyzické kondici během letní přípravy?

Rozhodně! Myslím, že záměrům trenéra odpovídaly dávky, které nám ordinoval. Příprava byla ve srovnání s druhou ligou objemnější a intenzivnější. Měli jsme dovolenou čtyři týdny, ale jen první týden byl volný. Pak jsme běhali se sporttestery podle individuálních tréninkových plánů.

Těšíte se speciálně na některého z věhlasných útočníků soupeře?

Ani ne. Všichni jsou to lidé z masa a kostí jako já. Takže hlavně vyhlížím soupeře s českými hráči v sestavě. Znám se s Martinem Feninem z Teplic, který je ve Frankfurtu. Jinak s nikým. Ale když jsme se třeba v přípravě nebo v Německém poháru potkali, vždy jsme s klukama promluvili. Pro mě půjde o velké zpestření, protože jsem v klubu jediný Čech. Hned na úvod narazím na Jarolíma s Rozehnalem. Nejen pro mě, ale pro celý Freiburg, je takový ligový start na domácím stadiónu velkým svátkem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články